Hrvatski kuharski kup "Medeno srce Zagreba"

Slika /arhiva/120601-kuh1.jpg

Natjecanjem 5. kola "Medeno srce Zagreba" završeno je sedmo izdanje Hrvatskog kuharskog kupa, festivala u cjelinu povezanih pet kulinarskih manifestacija koje se po zadanim temama održavaju diljem Hrvatske. U prvoj polovici 2012. godine i krajem 2011. održana su natjecanja u Vinkovcima, Primoštenu, Čakovcu i Kutini.

Posljednjim natjecanjem u Zagrebu dobili smo i ukupnu pobjednicu 7. Hrvatskog kuharskog kupa i dobitnicu velike kristalne kuhače. S prednošću od 165 bodova ispred prvog konkurenta, prestižnu nagradu osvojila je Rozalija Neralić iz restorana „Cvjetno“ Studentskog centra Zagreb. Na drugo mjesto plasirao se Marko Jovanović iz Olea Cateringa u Umagu, a treće je osvojila Snježana Blažičko iz hotela Termal iz Daruvarskih Toplica. Četvrto i peto mjesto te male kristalne kuhače osvojili su Zoran Herman (Vindija d.d., Udruga kuhara Međimurske županije) i Damnjan Draganić (Falkenstainer hotel Therapia, Crikvenica).

Na svečanoj dodjeli nagrada i kristalnih kuhača za ukupni poredak, dodijeljene su nagrade, također kristalne kuhače, i najboljima u sve tri kategorije. Najbolja u pripremi deserta, nakon 5 natjecanja, bila je Snježana Blažičko, dok je u preostale dvije kategorije (svečana hladna plata i glavno jelo) najbolja bila Rozalija Neralić.  Ovim rezultatima pokazalo se da su kuharice osvojile 5 od 8 kristalnih kuhača te time „bacile rukavicu“ muškim kolegama za sljedeću sezonu.

Tijekom finalne večeri za uzvanike je upriličen i show cooking pod pokroviteljstvom Dukat Brzo&Fino vrhnja za kuhanje. U sklopu natjecanja održan je edukacijska radionica i tečaj Svjetskog udruženja kuhara WACS-a na kojem su se članovi Sekcije ocjenjivača HKS-a upoznali s novim pravilima i trendovima ocjenjivanja na globalnom nivou. Predavač na radionici bio je Gert Klotzke iz Švedske, a licencu B kategorije WACS-a dobilo je 6 članova Sekcije HKS-a, te će oni sada moći sudjelovati kao ocjenjivači i na međunarodnim natjecanjima. Još 11 članova Sekcije sudjelovalo je u radionici, ali nisu pristupali ispitu za licencu već su isto iskoristili samo kao vlastito stručno usavršavanje.

Samo natjecanje 5. kola održano je u organizaciji Udruge kuhara grada Zagreba, a na njemu su sudionici pripremali svečane hladne plate od lososa i klica, glavno jelo od svinjske pisanice s mediteranskim povrćem i začinskim biljem, a slastičarko umijeće pokazali su kod pripreme hladnog deserta pripremljenog od lješnjaka, meda i čokolade.

Radove natjecatelja ocjenjivali su eminentni kuhari Stanko Erceg, Vladimir Balent, Gostimir Dragić i slastičarka Danica Trbušić koji su osobitu pažnju posvetili pravilnoj pripremi jela, vanjskom izgledu, sastavu i naravno, okusu jela.

Najuspješniji u pripremi hladnih jela bilo je Zlatko Novak (Gasthof "In der Au", Starnberg, Njemačka), u glavnom jelu najbolji je bio Zoran Herman (Vindija d.d., Udruga kuhara Međimurske županije), dok se u pripremi deserta najboljom pokazala Snježana Blažičko (Hotel "Termal", Daruvarske Toplice).

U ukopnom poretku 5. kola najbolji je bio Zlatko Novak iz okolice Varaždina i radnim mjestom u Njemačkoj, s već spomenutom pobjedom u pripremi hladne plate, drugim mjestom u desertu i nešto slabijom izvedbom u glavnom jelu, gdje je osvojio peto mjesto. U jedinom nastupu ove godine u Hrvatskom kuharskom kupu, već iskusni sudionik raznih nacionalnih i međunarodnih natjecanja, ponovo je pokazao, sa svoje 22 godine, da je jedan od najboljih mladih kuhara Hrvatske. Na drugo mjesto plasirala se Snježana Blažičko, a na treće Rozalija Neralić.



Pisane vijesti