Hrvatski ferijalni i hostelski savez promovira omladinski turizam i hostelling

Slika 17.12.2009

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Hrvatski ferijalni i hostelski savez (HFHS) potpisali su danas sporazum s ciljem unapređenja suradnje HFHS-a s hrvatskim obrazovnim institucijama u ostvarivanju izvaninstitucionalnih oblika obrazovanja učenika i studenata, doznaje se danas iz HFHS-a.

To je prvi sporazum kojim Ministarstvo znanosti daje i službenu podršku HFHS-u za pojačavanje njegove suradnje s obrazovnim ustanovama, ali i za razvoj omladinskog turizma i hostellinga u Hrvatskoj, pojasnio je direktor HFHS-a Tihomir Plejić.

Sporazum, kako kaže, otvara put hrvatskih škola ka hostelima, a slijedom toga će HFHS od iduće godine pojačati aktivnosti u promociji omladinskog turizma i programa za mlade prema hrvatskim školskim ustanovama.

S druge strane Ministarstvo znanosti će njihove objekte-hostele preporučivati školama i fakultetima za održavanje različitih školskih i vanškolskih aktivnosti (od ekskurzija i izleta do tematskih i radionica u prirodi, stručnih skupova, seminara, kulturnih i drugih događanja).

Time se HFHS aktivno uključuje i u promociju domaćeg turizma među mladima, i to na tragu preporuka Ministarstva turizma i Svjetske turističke organizacije-UNWTO za iduću godinu, napominje Plejić.

Bolja suradnja s obrazovnim ustanovama mogla bi pridonijeti i povećanju sadašnjeg udjela od tek 17 posto domaćih mladih u ukupnom broju posjetitelja njihovih šest hostela. Do sada su u hostelima češći gosti bile inozemne školske grupe nego domaće.

Najavljuje pritom i da HFHS u idućih pet godina planira širenje mreže omladinskih hostela na bar još pet velikih multifunkcionalnih objekata od 150 do 300 krevete tamo gdje ih sada nema (u Splitu, Plitvičkim jezerima, Osijeku, Varaždinu i Vukovaru). (Hina)


Pisane vijesti