HRVATSKA TRADICIJSKA BAŠTINA - MEĐIMURSKI KONJ

Slika /arhiva/091214-medjkonj.jpg

U srijedu, 16. prosinca 2009. godine, u prostoru Državne ergele Lipik održati će se službena primopredaja grla međimurskog konja od strane sponzora Hrvatske lutrije, Dukata i Hrvatskog farmera.

Hrvatski centar za konjogojstvo, Državna ergela Lipik (HCK) kao krovna ustanova konjogojstva na nacionalnoj razini, pokrenuo je aktivnosti u spašavanju hrvatske kritično ugrožene pasmine međimurski konj.



Na inicijativu Hrvatskog farmera, u okviru Međunarodnog sajma „Eko-etno Hrvatska 2009.“ održanog u listopadu, pokrenuta je i akcija za očuvanje međimurskog konja kao izvorne pasmine, te donirana sredstva za nabavku prvih matičnih grla za formiranje nukleus stada.

Službenoj primopredaji nazočit će Dijana Katica, predsjednica Uprave Hrvatskog farmera, Stjepan Cukor, predsjednik Nadzornog odbora Hrvatskog farmera, predstavnici Hrvatske lutrije i Dukata, a prema najavama očekuju se i župani Međimurske i Požeško-slavonske županije, te gradonačelnici Lipika i Čakovca, kao i dužnosnici Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i Ministarstva turizma i predstavnici Udruge uzgajivača međimurskog konja „Međimurec“.


Najave