Hrvatska turistička zajednica poziva na prikupljanje pomoći za pogođene poplavama

Slika /arhiva/HTZlogo.jpg

Nakon što je u brojnim gradovima i mjestima diljem Hrvatske organizirano prikupljanje pomoći, a Hrvatski Crveni križ pokrenuo apel za pomoć stanovnicima na područjima pogođenim poplavama u Republici Hrvatskoj, i Hrvatska turistička zajednica se priključila humanitarnim akcijama te uputila poziv svim županijskim i lokalnim turističkim zajednicama da se uključe u prikupljanje pomoći. Činjenica da katastrofalne posljedice poplava u kontinentalnom području Republike Hrvatske izravno utječu na funkcioniranje turizma i njihovu turističku ponudu predstavlja opravdan razlog da se, pružanjem izravne financijske pomoći usmjerene zaštiti osnovnog socijalnog standarda te dodatne pomoći namijenjene obnovi devastirane turističke infrastrukture, umanje negativni socijalno-ekonomski učinci uzrokovani ovom nepogodom. Iz tih razloga, Hrvatska turistička zajednica, posebice uzimajući u obzir činjenicu da se djelovanje turističkih zajednica temelji na načelu opće korisnosti, kao i da se radi o turistički nerazvijenim dijelovima Republike Hrvatske, ima društvenu odgovornost pružiti odgovarajuću pomoć područjima pogođenim poplavom.

Nakon što je u brojnim gradovima i mjestima diljem Hrvatske organizirano prikupljanje pomoći, a Hrvatski Crveni križ pokrenuo apel za pomoć stanovnicima na područjima pogođenim poplavama u Republici Hrvatskoj, i Hrvatska turistička zajednica se priključila humanitarnim akcijama te uputila poziv svim županijskim i lokalnim turističkim zajednicama da se uključe u prikupljanje pomoći.

Činjenica da katastrofalne posljedice poplava u kontinentalnom području Republike Hrvatske izravno utječu na funkcioniranje turizma i njihovu turističku ponudu predstavlja opravdan razlog da se, pružanjem izravne financijske pomoći usmjerene zaštiti osnovnog socijalnog standarda te dodatne pomoći namijenjene obnovi devastirane turističke infrastrukture, umanje negativni socijalno-ekonomski učinci uzrokovani ovom nepogodom.

Iz tih razloga, Hrvatska turistička zajednica, posebice uzimajući u obzir činjenicu da se djelovanje turističkih zajednica temelji na načelu opće korisnosti, kao i da se radi o turistički nerazvijenim dijelovima Republike Hrvatske, ima društvenu odgovornost pružiti odgovarajuću pomoć područjima pogođenim poplavom.

Stoga je Turističko vijeće HTZ-a donijelo odluku o pružanju financijske pomoći za poplavljena područja kojom se odobrava uporaba financijskih sredstava iz proračuna Hrvatske turističke zajednice, raspoređenih za potpore turistički nerazvijenim područjima. Navedena sredstva koristit će se s ciljem opće pomoći stanovništvu poplavljenih područja te u svrhu obnove turističke infrastrukture.

Hrvatska turistička zajednica uplatila je sto tisuća kuna na račun kojeg je Vlada Republike Hrvatske otvorila u tu svrhu, a stručne službe i odjeli Glavnog ureda HTZ-a kontaktirat će s turističkim zajednicama županija pogođenih poplavama radi utvrđivanja nastale štete i potrebe za obnovom turističke infrastrukture te će se financijska pomoć za tu svrhu definirati rebalansom proračunskih sredstava HTZ-a, ovisno o stvarnim potrebama obnove turističke infrastrukture.



Pisane vijesti