Hrvatska "Odom radosti" ušla u Europsku uniju

Slika /arhiva/eu-FAH-H7017034.jpg

Točno u ponoć uz himnu Europske unije "Oda radosti" Hrvatska je svečano pristupila Europskoj uniji.

Na glavnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića "Odu radosti" izveli su Valentina Fijačko, Dubravka Šeparović Mušović, Domagoj Dorotić, Luciano Batinić uz Zbor i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Zbor Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Akademski Zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Concordia discors, Vokalni ansambl Antiphonus i Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Izvedbi su se pridružili i Zbor i Orkestar Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, Zbor i Orkestar Hrvatskog narodnog kazališta "Ivan pl. Zajc" u Rijeci, Zbor Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku ze Zbor Libertas u Dubrovniku.

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju obilježio je i veliki vatromet sa zagrebačkog Bundeka.

Nazočnima su se prije toga obratili i operna pjevačica Ruža Pospiš Baldani, znanstvenik Ivan Đikić te poznati vaterpolist i trener Ratko Rudić, svjedočeći o hrvatskim postignućima.

Izvedena je i "Himna slobodi" koju je uglazbio skladatelj Jakov Gotovac, a dio je iz pastorale Ivana Gundulića "Dubravka". Recitator je bio Petar Puljić, uz pratnju Zbora i Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije i Zbora Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Neposredno prije ponoći alpinisti Hrvatskog planinarskog društva "Matica" spustili su se s vrha hotela "Dubrovnik" sa zastavom Europske unije. (Hina)



Pisane vijesti