Hrvatska odabrala paviljon za Svjetsku izložbu EXPO 2020 u Dubaiju

Slika /AA_2018_b-fotke/logos/180730_Reem Al Hashimy_Cappelli.jpg

Sklapanjem ugovora s organizatorima Svjetske izložbe EXPO 2020 u Dubaiju, Republika Hrvatska je iznajmila paviljon koji će za vrijeme trajanja Svjetske izložbe od 1. 10. 2020. do 10. 4. 2021. biti domaćin hrvatskim gospodarstvenicima u poslovnoj promociji pred više od 180 zemalja sudionica izložbe. Svečanoj ceremoniji potpisivanja ugovora o najmu paviljona održanoj u Dubaiju prošlog tjedna, nazočili su Najeeb Al Ali, izvršni direktor EXPO 2020 Dubai i Hrvoje Sadarić, zamjenik nacionalnog povjerenika Republike Hrvatske za EXPO 2020 te Barbara Mesić, glavna savjetnica ministra turizma RH.

Hrvatska je odabrala paviljon u tematskom području “mobilnost” čime je definirana tema koncepta predstavljanja Republike Hrvatske. Mobilnost je uz “održivost” i “mogućnost” jedna od tri podteme glavne teme Svjetske izložbe: “Povezivanje ljudi, stvaranje budućnosti”.

Ministar turizma Gari Cappelli kao nacionalni povjerenik RH za svjetsku izložbu najavio je kako se na jesen očekuje raspisivanje javnog natječaja za idejno rješenje i uređenje hrvatskog paviljona te objava javnog poziva svim gospodarstvenicima za sudjelovanje i partnerstvo u promociji Republike Hrvatske i njenog gospodarstva na najvećem gospodarskom sajmu u svijetu.

“EXPO u Dubaiju je prilika da se cijela zemlja promovira, ne samo u turističkom smislu, već da se ojača konkurentska pozicija naše zemlje kroz trgovinsku i gospodarsku suradnju, promociju kulture, povijesti, turizma. Za mene kao ministra i predsjednika Hrvatske turističke zajednice to predstavlja veliki izazov. Jer EXPO je više od turizma. Riječ je upravo o brendiranju cijele države, bit će to ogromna prilika da predstavimo izlagačima iz 180 država svijeta i 25 milijuna posjetitelja sve što naša zemlja ima - od najboljih inovativnih projekata, ideja, izuma i kreativnih pojedinaca, ali i hrvatskih turističkih potencijala na tržištu Bliskog Istoka”, ističe ministar turizma Gari Cappelli, koji se ranije susreo i s ministricom za međunarodnu suradnju i izvršnom direktoricom EXPO 2020 Dubai Reem Al Hashimy, koja je tom prigodom izrazila zadovoljstvo hrvatskom sudjelovanjem na izložbi te je s izuzetnim veseljem pozdravila otvaranje Generalnog konzulata RH u Dubaiju do kraja ove godine naglasivši kako je riječ o snažnoj političkoj poruci Hrvatske prema UAE.  
 

Pisane vijesti