​ACI u šest mjeseci s bruto dobiti od gotovo deset milijuna kuna

Slika /AA_2018_b-fotke/logos/ACI_sailingincroatia.jpg

Prema financijskim pokazateljima, Društvo ACI d.d. je u prvih 6 mjeseci 2018. godine ostvarilo ukupne poslovne prihode u iznosu od 87,6 milijun kuna, što je za 10,4 milijuna kuna više u odnosu na isti period protekle godine te čime poslovni prihodi bilježe povećanje od 13%. Najveći porast poslovnih prihoda u odnosu na usporedni period ostvarile su ACI marine Dubrovnik, Veljko Barbieri (Slano), Split, Opatija te Vodice. Prema vrsti prihoda, prihodi od usluge stalnog veza porasli su za 7%, od mjesečnog veza za 15%, od dnevnog veza za 13%, od usluge zakupa za 17%, od ostalih usluga pruženih nautičarima za 27% dok su ostali poslovni prihodi porasli za 159% u odnosu na usporedni period.  Ukupni rashodi smanjeni su za 1%.

Na dan 30.06. 2018. godine u ACI marinama je na godišnjem vezu boravilo 3.498 plovila što predstavlja povećanje od 2% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Na dnevnom vezu ostvareno je 26.040 brod dana što predstavlja pad od 4% u odnosu na isti period prethodne godine dok je kategorija mjesečnog veza u izvještajnom periodu ostvarila povećanje od 14% u brod mjesecima.
 
I tijekom 2018. godine ACI d.d. nastavio je sa značajnim ulaganjima u marine unutar sustava, a sve u cilju podizanja kvalitete pružanja usluga. Najznačajniji investicijski projekt, nastavljen iz 2017. godine, je kompletna rekonstrukcija ACI marine Rovinj, a čiji je dovršetak planiran uskoro. Po dovršetku radova te otvaranja marine, ACI marina Rovinj predstavljat će najsuvremeniju marinu na Jadranu orijentiranu na pružanje nautičkih i turističkih usluga u segmentu tržišta mega jahti, ne zanemarujući pritom dosadašnje nautičko tržište, te će udovoljavati i najzahtjevnijim traženjima nautičara.
 
Među ostalim važnijim ulaganjima su kupnja zemljišta sa zgradom pokraj ACI marine Korčula u vrijednosti od 4,7 milijuna kuna, rekonstrukcija platoa servisnog mula te nabavka 30 tonske dizalice u ACI marini Pomer u vrijednosti od 3,1 milijun kuna, produženje gatova u ACI marini Pula u vrijednosti od 1,3 milijuna kuna, rekonstrukcija kompletnog bazenskog postrojenja u vrijednosti  od 856 tisuća kuna u ACI marini Dubrovnik te izgradnja dodatnog parkirališta u vrijednosti od 173 tisuće kuna. Također je u funkciju stavljeno i sidrište u uvali Vozarica i Srednja Draga u blizini ACI marine Skradin čime su nautičarima stavljeni na raspolaganje dodatni kapaciteti za privez plovila duljine do 15 metara.
U lipnju ove godine ACI je po prvi puta objavio i vlastiti godišnji časopis ACI No.1, i to u tiskanom i digitalnom obliku. Radi se o vrhunskom magazinu u četverojezičnom luksuznom izdanju koje na jednome mjestu objedinjuje najbitnije informacije za nautičare, te zanimljivosti, ekskluzivne reportaže i lifestyle teme za ciljanu skupinu čitatelja koja živi more, a teži postizanju vrhunskih dostignuća u raznim aspektima društvenoga i gospodarskoga djelovanja.
 
U 2018. godini nastavljena je suradnja s korporacijom Tesla u okviru projekta Tesla destination charging. U 10 ACI marina instalirane su električne punionice (ACI Umag, Cres, Opatija, S. Draga, Šimuni, Split, Milna, Vrboska, Veljko Barbieri i Dubrovnik) a u tijeku je instalacija punionica i u ostale ACI marine.
 
Sve marine unutar ACI sustava ispunile su stroge uvjete certificiranja prema ISO normama, te su postale ponosnim vlasnikom triju ISO certifikata čime su potvrdile svoju usmjerenost prema odgovornom poslovanju, odgovornom načinu korištenja energije te očuvanju okoliša s ciljem poboljšanja i unaprjeđenja poslovnih procesa  te kvalitete i sigurnosti pružanja usluge gostima.  Budući da je ekološka održivost jedna od osnovnih postavki daljnjeg razvoja, ACI d.d. nastoji vršiti ulaganja i druge aktivnosti koje se odnose na očuvanje prirodne vrijednosti teritorija i funkcionalnosti obalnog ekosustava kroz primjenu dobre prakse očuvanja okoliša prilikom nautičkih aktivnosti, redukciju potrošnje prirodnih resursa te adekvatno upravljanje otpadom i štetnim emisijama. Certifikati uručeni ACI marinama su: ISO 9001:2015 za područje sustava upravljanja kvalitetom; ISO 14001:2015 za područje sustava upravljanja okolišem te ISO 50001:2011 za područje sustava upravljanja energijom.
 
Dodatno priznanje ACI-ju za održivo upravljanje i gospodarenje morem i obalnim pojasom su i „Plave zastave“ koje su ove godine dodijeljene u čak 18 ACI marina.
 
ACI postiže odlične rezultate i na području digitalnog poslovanja sa vlastitim sustavom rezervacija. Zbog znatnog interesa nautičara za tom uslugom provode se aktivnosti na daljnjem proširenju digitalnih prodajnih i komunikacijskih kanala kroz intenzivnu digitalizaciju poslovanja i prilagodbu novim tehnologijama. Od ove sezone nautičarima je na raspolaganju i ACI mobilna aplikacija koja omogućava jednostavan i brz pristup informacijama i rezervaciji veza.

Ostale vijesti