Hrvatska domaćin najvećem susretu charter industrije u svijetu

Slika /arhiva/150206_ice15.jpg

"Hrvatska je u svjetskim okvirima, a posebice na Mediteranu vodeća nautička destinacija, što potvrđuju i statistički podaci prema kojima charter bilježi godišnje stope rasta u svim segmentima. Upravo zato je ovakvo okupljanje domaće i inozemne poslovne publike važan korak za dodatno jačanje prepoznatljivosti i kvalitete nautičke ponude naše zemlje", istaknuo je zamjenik ministra turizma, dr. sc. Daglas Koraca otvarajući treći specijalizirani nautički sajam INTERNATIONAL CHARTER EXPO 2015 -ICE'15. Najveći je to susret charter biznisa na svijetu koji okuplja sve relevantne charter gospodarstvenike. Tako se na sajmu (Opatija, od 6. do 8. veljače) okupilo više od stotinu charter kompanija iz 13 različitih svjetskih destinacija i više od 130 charter agencija iz 25 zemalja. Osim agencija i kompanija, na sajmu se predstavlja i više od 200 domaćih i stranih dobavljača opreme i pružatelja usluga važnih za charter industriju (osiguravajuće kuće, leasing kuće, jedrari, proizvođači vanbrodskih motora, gumenjaka, elektronike i drugih).

"Hrvatska je u svjetskim okvirima, a posebice na Mediteranu vodeća nautička destinacija, što potvrđuju i statistički podaci prema kojima charter bilježi godišnje stope rasta u svim segmentima. Upravo zato je ovakvo okupljanje domaće i inozemne poslovne publike važan korak za dodatno jačanje prepoznatljivosti i kvalitete nautičke ponude naše zemlje", istaknuo je zamjenik ministra turizma, dr. sc. Daglas Koraca otvarajući treći specijalizirani nautički sajam INTERNATIONAL CHARTER EXPO 2015 -ICE'15.
 
 
Najveći je to susret charter biznisa na svijetu koji okuplja sve relevantne charter gospodarstvenike. Tako se na sajmu (Opatija, od 6. do 8. veljače) okupilo više od stotinu charter kompanija iz 13 različitih svjetskih destinacija i više od 130 charter agencija iz 25 zemalja. Osim agencija i kompanija, na sajmu se predstavlja i više od 200 domaćih i stranih dobavljača opreme i pružatelja usluga važnih za charter industriju (osiguravajuće kuće, leasing kuće, jedrari, proizvođači vanbrodskih motora, gumenjaka, elektronike i drugih).
 
"HGK je vrlo rano prepoznala potencijal ovog sajma, pa je intenzivnim radom s udruženjem charteraša i gotovo svakodnevnom komunikacijom nastojala što bolje zastupati i artikulirati zajedničke interese charter kompanija kod nadležnih institucija. Ipak Hrvatska još nije u cijelosti kapitalizirala vodeću poziciju u charter svijetu", izjavio je Perica Šolić iz HGK - Županijske komore Rijeka te dodao da je potrebno iskoristiti stoljetnu tradiciju hrvatske brodogradnje, domaćih znanja i vještina. "To je smjer o kojem moramo razmišljati u budućnosti. Sajam nam pruža priliku za razmjenu iskustva s nama konkurentnim zemljama, da vidimo gdje još možemo napredovati, na koji način povezati turistički i proizvodni sektor te kako charter može koristiti novac iz EU fondova", naglasio je Šolić.
 
Nautika je jedan od deset ključnih proizvoda Strategije razvoja turizma do 2020., a ove će godine biti dovršen i Akcijski plan razvoja nautičkog turizma, čijom će provedbom Hrvatska postati još privlačnija, zanimljivija i konkurentnija nautička destinacija. "Cilj je do 2020. godine u pred i podsezoni dovesti milijun gostiju više. Charter turizam se u tu priču uklapa jer samo u 2014. godini broj charter plovila, dolazaka i najmova postigao je rekorde: u broju dolazaka od 350.000 i brojem noćenja od 2.400.000", istaknuo je savjetnik direktora HTZ-a Milo Sršen.
 
"Puno truda, vremena i novaca uloženo je u organizaciju ovogodišnjeg sajma", istaknuo je njegov direktor Tino Prosenik, dodajući kako je sajam prerastao nacionalne okvire i postao najveći, ali i najvažniji susret charter turizma u svijetu. Posebno je pohvalio HGK bez koje bi cjelokupna organizacija bila znatno teža.


Pisane vijesti