Hotelski sektor u 2009. s padom profitabilnosti, ali u 2010. ipak očekuje rast

Slika /arhiva/091022-huh1.jpg

Hotelski sektor u Hrvatskoj i ove je krizne godine očekivano zabilježio nastavak pada profitabilnosti te se procjenjuje da će do kraja godine na razini dobiti taj pad biti oko 15 posto, ali unatoč tome te najavama teške 2010. dominantno očekivanje 35 najboljih hotelskih poduzeća za iduću godinu je rast fizičke potražnje i noćenja od oko 5 posto te prihoda od oko 10 posto.
Te i druge ocjene ove, te procjene za iduću godinu o hrvatskom hotelskom sektoru iz analize i ankete Instituta za turizam i Hrvatske udruge hotelijera (HUH) iznio je danas Neven Ivandić, istraživač Instituta, na Hrvatskom hotelijerskom forumu u sklopu Dana hrvatskog turizma 2009. Kazavši da su poslovni rezultati hotelijera ove godine ipak nešto bolji nego su sami hotelijeri najavljivali u prvom dijelu godine ministar turizma Damir Bajs ih je upozorio da Hrvatska ne može biti zadovoljna dok njihov udjel u ukupnom smještaju iznosi tek nešto više od 10 posto. Trebaju nove investicije, nove kvalitetne kapacitete, a država je tu da svojim mjerama, koje će biti u granici mogućnosti, hotelijerima pomogne da se to i ostvari.


Hotelski sektor u Hrvatskoj i ove je krizne godine očekivano zabilježio nastavak pada profitabilnosti te se procjenjuje da će do kraja godine na razini dobiti taj pad biti oko 15 posto, ali unatoč tome te najavama teške 2010. dominantno očekivanje 35 najboljih hotelskih poduzeća za iduću godinu je rast fizičke potražnje i noćenja od oko 5 posto te prihoda od oko 10 posto.
Te i druge ocjene ove, te procjene za iduću godinu o hrvatskom hotelskom sektoru iz analize i ankete Instituta za turizam i Hrvatske udruge hotelijera (HUH) iznio je danas Neven Ivandić, istraživač Instituta, na Hrvatskom hotelijerskom forumu u sklopu Dana hrvatskog turizma 2009.



Naglasivši da su rezultati poslovanja hotelijera u osam mjeseci ove godine s padom hotelske prodaje od 1 posto i smanjenjem poslovnih troškova za 3 posto gotovo slični lanjskim, Ivandić je kazao da je tome najviše pridonijela fleksibilnost menadžmenta koji su pronašli načina da zaštite prihode, pa i uz akcijske cijene.

Zbog nastavka pada profitabilnosti, što su temeljnim problemom sektora označili i iz HUH-a, Ivandić je upozorio na potrebu većeg razmišljanja o restrukturiranju davanja sektora državi, kao i na fokusiranje poduzeća na podizanje interne efikasnosti poslovanja. Izvrsnim drži što su upravo to za iduću godinu najavili iz većine hotelskih tvrtki, kao i da će više pažnje obratiti da akcijske i slične cijene, smanjenje troškova materijala i zapošljavanja ne naruši postignutu kvalitetu.



Predstavnik malih i obiteljskih hotela Zoran Katić, vlasnik malog hotela Vicko iz Starigrada Paklenice, kazao je pak da su mali hotelijeri u ovoj godini najviše pomogli sami sebi svojom kreativnošću i većim radom, što je preporučio i 'velikima'. Složivši se sa svim rečenim predsjednik Uprave Riviera Poreč Veljko Ostojić naglasio je potrebu donošenja strategije razvoja, smanjenja PDV-a i drugih davanja za bolje rezultate hotelijera.



Kazavši da su poslovni rezultati hotelijera ove godine ipak nešto bolji nego su sami hotelijeri najavljivali u prvom dijelu godine ministar turizma Damir Bajs ih je upozorio da Hrvatska ne može biti zadovoljna dok njihov udjel u ukupnom smještaju iznosi tek nešto više od 10 posto. Trebaju nove investicije, nove kvalitetne kapacitete, a država je tu da svojim mjerama, koje će biti u granici mogućnosti, hotelijerima pomogne da se to i ostvari.

Upozorivši hotelijere na poštivanje kolektivnih i drugih sporazuma oko plaća i drugih socijalnih prava predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske Eduard Andrić zaprijetio im je u suprotnom gotovo sigurnim štrajkom i to pred Uskrs iduće godine. Ove je godine bilo manje sezonaca, zaposleni u turizmu nisu tražili ni povećanje plaća, čak ni kod poduzeća koja su poslovala s dobiti, ali s obzirom da za republičkim i plaćama u gospodarstvu i dalje zaostaju za oko 16 posto Andrić to drži neodrživim pitajući se tko će raditi u turizmu. Prozvao je i državu zbog nebrige oko 16 neprivatiziranih poduzeća, od kojih se traži smanjenje plaća i druge restrikcije, što će, ako se situacija ne promijeni, prijaviti međunarodnoj organizaciji rada i drugim međunarodnim institucijama. (Hina)


Pisane vijesti