Hotel Split i Villa Adriatica u programu 'Gotovo nula energetski hoteli'

Slika /arhiva/split-P-FAH-H7040048.jpg

Splitski hotel Split i supetarski hotel Villa Adriatica izabrani su među 16 hotela iz 7 europskih zemalja u skupinu kandidata za europske neZEH pilot-hotele, za postizanje standarda zgrade gotovo nulte energije, rečeno je u četvrtak u Energetskom Institut Hrvoje Požar (EIHP).

EIHP je jedan od partnera u projektu 'Gotovo nula energetski hoteli' ili neZEH (engl. Nearly Zero Hotels) unutar kojega se odabire i potiče europske hotele na postizanje "gotovo nula" energetskog statusa, što dovodi do ušteda od 50 posto u potrošnji energije i znatnog smanjenja operativnih troškova, istaknuo je voditelj projekta u EIHP-u Marko Bišćan.

Projekt, koji pridonosi boljoj energetskoj učinkovitosti europske hotelske industrije, sufinancira Europska komisija kroz program Inteligentna energija za Europu, s ciljem ubrzanja velike obnove hotela do zgrada gotovo nulte energije.

"Na prostoru Europske unije zgrade u ukupnoj potrošnji energije sudjeluju s 40 posto i pritom ispuštaju 36 posto stakleničkih plinova, a kako bi se to promijenilo razvijaju se pravila i mjere za transformaciju starih i novih zgrada u zgrade gotovo nulte energije koje imaju visoku energetsku učinkovitost i dobar dio potrebne energije proizvode iz obnovljivih izvora na lokaciji ili u neposrednoj blizini", kazao je Bišćan.

Osim Hrvatske i njena dva hotela u projektu je još 14 hotela u šest europskih zemalja (Francuska, Grčka, Italija, Rumunjska, Španjolska i Švedska) koji su na putu postizanja standarda zgrade gotovo nulte energije (nZEB - engl. Nearly Zero Energy Building). Svaki plan obnove uključuje zahtjevne mjere energetske učinkovitosti i integraciju obnovljivih energetskih rješenja, ali i promjene u ponašanju uprave, osoblja i gostiju.

Stoga su i u Hrvatskoj odabrani obiteljski hoteli koji slijede ta pravila, splitski hotel Split i hotel Villa Adriatica iz Supetra, pri čemu je u EIHP-u istaknuto da su oba građena po načelima zelene gradnje.

Hotel Split je spoj modernog poslovnog i ugodnog obiteljskog hotela čiji je glavni cilj ponuditi gostima najbolju uslugu te u isto vrijeme biti ekološki odgovoran.

Taj se hotel u projekt neZEH uključio prošle godine i prolazi zahvate koji uključuju zamjenu halogenih rasvjetnih tijela LED žaruljama i ugradnju fotonaponskog sustava, čime bi se smanjila potrošnja energije i emisija stakleničkih plinova i iz obnovljivih izvora te proizvela dodatna električna energija.

Mali obiteljski hotel Villa Adriatica u projekt se uključio također prošle godine, a potrebne investicije obuhvaćaju povećanje toplinske zaštite vanjske ovojnice, uštedu vode, ugradnju solarnih kolektora za pripremu potrošne tople vode, zamjenu svih rasvjetnih tijela LED žaruljama te ugradnju fotonaponskog sustava.

(Hina) 



Pisane vijesti