HAK: Interaktivna karta s EuroVelo i s nacionalnom mrežom biciklističkih ruta

Slika /AA_2018_b-fotke/logos/HAK_logo.JPG

Novost na interaktivnoj karti Hrvatskog autokluba (HAK) su biciklističke rute koje prolaze Hrvatskom kao prinos provedbi Akcijskog plana razvoja cikloturizma proizašlom iz Strategije razvoja turizma do 2020. godine. U budućnosti HAK želi objaviti i manje rute po županijama, uz ostale sadržaje predviđene za cikloturiste.

Hrvatski autoklub uz pomoć Koordinacijskog tijela za razvoj cikloturizma Hrvatske (cikloturizam.hr) želi popularizirati ovaj vid turizma, obogaćujući svoju Interaktivnu kartu novim sadržajima.

Za početak, u sklopu Interaktivne karte HAK je objavio EuroVelo biciklističke rute koje prolaze Republikom Hrvatskom uz kratak opis svake rute te mogućnost preuzimanja rute u KML i GPX formatu za navigacijske uređaje.

Osim EuroVelo biciklističkih ruta tu su i biciklističke rute koje prolaze državnim cestama, a želja je uspostava nacionalne mreže biciklističkih ruta.

Početkom 2019. godine pokrenuta je suradnja s Informativnim centrom Hrvatskog autokluba kada je dogovoreno postavljanje biciklističkih ruta na Interaktivnu HAK kartu. Predstavnici Koordinacijskog tijela su za te potrebe dostavili GPX tragove za EuroVelo i nacionalne biciklističke rute, a vrijedni i za biciklistički promet senzibilizirani djelatnici Informativnog centra Hrvatskog autokluba su postavili te rute na Interaktivnu kartu.

Ovaj projekt rezultat je dugotrajne suradnje sektora turizma i prometa i rezultat želje da se uspostavi nacionalna mreža biciklističkih ruta kao osnova za snažniji razvoj biciklističkog prometa, biciklističke infrastrukture te u konačnici cikloturizma.

Trenutno se putem turističkih zajednica županija prikupljaju podaci s ruta za unos, a tiču se duljine, visinskih profila, označenosti ruta, te razvijene cikloturističke infrastrukture kao što su odmorišta, servisi, objekti za smještaj i noćenje te usluživanja hrane i pića i slično. 

Cikloturizam kao turistička grana relativno je mladi pojam, a u Hrvatskoj i u turizmu zauzima sve značajnije mjesto. Takvim je turistima vrlo važno da se kreću po sigurnim i raznovrsnim prometnicama koje su dobro označene, da na tim rutama mogu nešto pogledati te da su za njih prilagođeni smještajni kapaciteti. Od 2015. godine, kad je donesen Akcijski plan razvoja cikloturizma, županije u Hrvatskoj, svaka na svoj način, pružaju raznolike sadržaje turistima željnim aktivnog odmora.

Ostale vijesti