GODIŠNJE ZASJEDANJE EBRD-a U ZAGREBU

Slika 13.-15.5.2010;ebrd-logo.jpg

Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) svoje će godišnje zasjedanje ove godine održati u Zagreba 14. i 15. svibnja, a glavni naglasci bit će brzina i opseg oporavka od financijske krize.

Glavni nositelj organizacije Godišnje skupštine je Ministarstvo financija RH, a projekt će se realizirati u uskoj suradnji s drugim nadležnim ministarstvima i Hrvatskim kongresnim i insentiv uredom Hrvatske turističke zajednice.

Uoči službenog otvaranja skupštine, hrvatska Vlada bit će domaćin Hrvatskog investicijskog foruma, koji će se održati 13. svibnja na kojem će biti predstavljene mogućnosti koje Hrvatska nudi za ulaganja.

U sklopu Hrvatskog investicijskog foruma, u prostorima Muzeja za umjetnost i obrt od 13. do 15. svibnja 2010. godine održat će se „Gospodarsko – turistička izložba“ gdje će Hrvatska predstaviti svoje turističke potencijale.

Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora zadužene su za koncept i vizualni identitet izložbe. Na svečanosti službenog otvorenja izložbe, u četvrtak 13. svibnja s početkom u 17 sati, nazočnima će pozdravnu riječ uputiti i direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić.

Tijekom skupštine EBRD-a Odbor guvernera razmotrit će kako je EBRD odgovorio na krizu i odrediti strategiju za narednih pet godina. Uz Glavnu skupštinu EBRD priređuje godišnje okupljanje Odbora guvernera i Poslovni forum koji će se održati pod nazivom "Gradnja održivog rasta". Rasprave na forumu većinom će biti posvećene pronalaženju načina za podršku regiji u razdoblju oporavka i nakon njega te sagledavanju pouka krize.

Na panel raspravama, koje će se voditi u okviru Poslovnog foruma, razmotrit će se kako ojačati financijska tržišta, kako tvrtke mogu vratiti zanimanje strateških i financijskih ulagača u razdoblju nakon krize te koja bi pritom trebala biti uloga države. Jedna od važnijih tema bit će i energetika. K tome, gradonačelnici većih gradova regije razmotrit će društvene učinke gospodarske krize, poglavito na javne infrastrukturne projekte i usluge.

Svaka od zemalja u kojima EBRD posluje dobit će priliku izložiti svoje mogućnosti za ulaganja, a predstavnici državnih vlasti te poslovni i financijski stručnjaci iznijet će najnovija kretanja u poslovnom okruženju. Predstavnici EBRD-a održat će i sastanke s predstavnicima civilnog društva radi razgovora o projektima EBRD-a.

EBRD je u Hrvatskoj, od 1994. godine do sada investirao 2,05 milijardi eura u 102 projekta.

Europska banka za obnovu i razvitak međunarodna je financijska institucija koja podupire projekte u 29 zemalja u regiji koja obuhvaća područje od srednje Europe do središnje Azije. Banka u prvome redu ulaže u klijente privatnog sektora čije potrebe ne mogu u cijelosti biti ispunjene na tržištu, te tako promiče privatno poduzetništvo i njeguje razvoj otvorenih i demokratskih tržišnih gospodarstava.

EBRD je osnovan 1990. godine kao zajednički odgovor Europe i ostalih zemalja na dotad nezabilježene promjene u središnjoj i istočnoj Europi nakon pada berlinskog zida, kada se cijela ta regija usmjerila sa centralno-planskog na tržišno gospodarstvo i uspostavu slobodnih demokratskih institucija. Ideju o njezinu stvaranju predložio je 24. listopada 1989. godine francuski predsjednik Francois Mitterand u Europskom parlamentu, a do njezina utemeljenja došlo je 29. svibnja 1990. godine sporazumom između Europske komisije, Europske investicijske banke i 40 država.

Banka ulaže uglavnom u privatne tvrtke, obično zajedno s komercijalnim partnerima, a financira projekte u financijskom sektoru i realnom gospodarstvu, i to u jednakoj mjeri nova ulaganja i ona u postojeće kompanije. Surađuje i s kompanijama u javnom vlasništvu na potpori privatizaciji, restrukturiranju državnih tvrtki te unaprjeđenju općinskih službi.

EBRD, u vlasništvu 61 zemlje i dvije međuvladine institucije, svoje ciljeve promiče održavanjem bliskog političkog dijaloga s vladama, upravnim tijelima i predstavnicima civilnog društva, pri čemu slijedi najviše standarde korporativnog upravljanja i održivog razvoja.


Najave