Glavna skupština UNWTO-a: Ministar Lorencin izabran za potpredsjednika

Slika /arhiva/130828-001_unwto.jpg

Na 20. zasjedanju Glavne skupštine Svjetske turističke organizacije (UNWTO), koja se od 24. do 29. kolovoza održava na Viktorijinim slapovima (Zambija/Zimbabve), uz sudjelovanje predstavnika više od 120 zemalja svijeta, ministar turizma RH Darko Lorencin izabran je za potpredsjednika Glavne skupštine, kao predstavnik regije Europa. Osim uobičajenih tehničkih točaka dnevnog reda, tijekom Glavne skupštine, održana je i 'opća rasprava' u kojoj sudjeluju šefovi delegacija, a ovogodišnja je tema posvećena pitanju prometnoga povezivanja s naglaskom na zračni promet. Ministar Lorencin u svom je obraćanju istaknuo važnost kvalitete svih oblika prometa za ukupni razvoj turizma te, na primjeru Hrvatske, pojasnio značenje kvalitetne prometne infrastrukture kao preduvjeta povezivanja odredišta s emitivnim tržištima.

Na 20. zasjedanju Glavne skupštine Svjetske turističke organizacije (UNWTO), koja se od 24. do 29. kolovoza održava na Viktorijinim slapovima (Zambija/Zimbabve), uz sudjelovanje predstavnika više od 120 zemalja svijeta, ministar turizma RH Darko Lorencin izabran je za potpredsjednika Glavne skupštine, kao predstavnik regije Europa. Osim uobičajenih tehničkih točaka dnevnog reda, tijekom Glavne skupštine, održana je i 'opća rasprava' u kojoj sudjeluju šefovi delegacija, a ovogodišnja je tema posvećena pitanju prometnoga povezivanja s naglaskom na zračni promet.

Ministar Lorencin u svom je obraćanju istaknuo važnost kvalitete svih oblika prometa za ukupni razvoj turizma te, na primjeru Hrvatske, pojasnio značenje kvalitetne prometne infrastrukture kao preduvjeta povezivanja odredišta s emitivnim tržištima. Iako većina gostiju u Hrvatsku dolazi cestovnim pravcima, zabilježeno je povećanje broja letova u hrvatske zračne luke u priobalju od 3 posto, što će svakako pomoći u produljenju turističke sezone i povećanju prometa s dalekih i novih tržišta, rekao je ministar.

Tijekom zasjedanja Glavne skupštine UNWTO-a ministar je, zajedno s još 47 kolega ministara iz cijelog svijeta, sudjelovao na okruglom stolu o vizama, gdje je govorio o hrvatskim iskustvima s viznim režimom i utjecaju na turistički promet. Ministri su naglasili kako treba poduzeti sve mjere za olakšano putovanje i prelazak granica te za olakšavanje i pojednostavljenje procedura izdavanja viza. Istaknuta je potreba za još snažnijom suradnjom svih čimbenika na međunarodnoj razini, ali i glavnih dionika na nacionalnim razinama pojedinih zemalja.

Za boravka u Zambiji i Zimbabveu, ministar Lorencin susreo se s mnogim ministrima i šefovima delegacija drugih zemalja, između ostaloga s glavnim tajnikom Svjetske turističke organizacije Talebom Rifaijem, koji je ministru zahvalio na sudjelovanju u radu Glavne skupštine, kao i angažmanu Hrvatske u radu tijela Svjetske turističke organizacije.

Ministar Lorencin razgovarao je i sa Shao Qiwei-jem, predsjednikom Kineske nacionalne uprave za turizam, o mogućnostima daljnjeg unapređenja suradnje na području turizma i povećanju broja kineskih gostiju u Hrvatskoj. Ministar Lorencin naglasio je potrebu daljnjeg jačanja prisutnosti na kineskom tržištu i boljeg prometnog povezivanja.

Ministar se sastao i s delegacijama iz Azerbajdžana i Brazila, s kojima je razgovarao o jačanju turističke suradnje te predstavio mogućnosti investiranja u hrvatski turizam. Azerbajdžanski ministar turizma i kulture Abulfas Garayev istaknuo je kako je u posljednjih nekoliko godina porastao interes za Hrvatsku te kako će se učiniti više za olakšavanje dolaska njihovih gostiju. Također, istaknuo je veliki interes azerbajdžanskih investitora za ulaganja u hrvatski turizam.

Iz brazilske delegacije su poručili kako je znatno povećan interes brazilskih gostiju za putovanja u Hrvatsku, koju smatraju jednom od novootkrivenih odredišta u Europi te pozvali hrvatsko turističko gospodarstvo na jačanje prisutnosti ovom tržištu.

Glavna skupština UNWTO-a održava se svake dvije godine, a Republika Hrvatska predstavljena Ministarstvom turizma, aktivna je članica UNWTO-a od 1993. godine, kada se i priključila ovoj organizaciji.



Pisane vijesti