Francuski filmski novinari snimaju u Slavoniji

Slika /arhiva/HTZlogo.jpg

U Hrvatskoj će ovog tjedna, od 6. do 8. kolovoza, boraviti ekipa francuskih filmskih novinara koja će snimati turističku ponudu i zanimljivosti u kontinentalnom dijelu zemlje, posebice na područjima Požeško-slavonske i Vukovarsko-srijemske županije.

Riječ je o ekipi francuskog filma "Connaissance du Monde", koju prevodi novinar-predavač Math Patrick, a u Hrvatskoj će boraviti uz potporu Hrvatske turističke zajednice (HTZ) i sustava turističkih zajednica, doznaje se iz Glavnog ureda HTZ-a.

Prilikom boravka u Hrvatskoj francuski će novinari posjetiti Požegu i njenu okolicu, Park prirode Papuk te Vukovarsko–srijemsku županiju, gdje će osim prirodnih ljepota snimati i bogatu kulturnu baštinu tih krajeva, uzgoj hrane, život domaćeg stanovništva i tradicionalnu gastronomiju.

Pažnju će posvetiti i sportsko-rekreacijskom ribolovu, uređenim biciklističkim i vinskim stazama u tim županijama.

Snimljeni materijali prikazivat će se, kako ističu iz Glavnog ureda HTZ-a, u više od 600 kina i kazališta diljem Francuske te 250 kina u kanadskom Quebecu i Švicarskoj, a nakon projekcija zamišljeno je i da sam autor odgovara na pitanja posjetitelja kina i kazališta o posjećenim destinacijama.

Iz Glavnog ureda HTZ-a doznaje se i da sve više Francuza koji posjećuju Hrvatsku, a i drugih na tom tržištu, pokazuju sve veće zanimanje za unutrašnjost Hrvatske odnosno njenu kontinentalnu ponudu, pogotovo za gastronomiju i proizvodnju vina.

Očekuje se da će tom zanimanju pridonijeti i snimanje spomenutog filma u dvije kontinentalne županije, u kojima se proizvode neka od svjetski nagrađivanih vina.

Francuzi su i ove godine u hrvatskom turizmu nastavili bilježiti pozitivni trend te ih je po podacima HTZ-a u prvih šest mjeseci ove godine došlo 3 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a ostvarili su i 8,2 više noćenja.

(Hina)



Pisane vijesti