Forum zagrebačkih ugostitelja: Za razvoj ugostiteljsko-turističke djelatnosti

Slika /arhiva/w_141121_zgu-04.jpg

U organizaciji Udruženja ugostitelja Zagreba, danas je u hotelu Esplanade održan Forum zagrebačkih ugostitelja, s više od 200 sudionika, vlasnika zagrebačkih klubova, restorana, slastičarnica, wine barova, street food restorana, kafića i drugih. Ovdje smo, kao i ranijih godina sa zajedničkim ciljem, kako je uvodno rekao predsjednik Udruženja zagrebačkih ugostitelja Nenad Šepak, da zajednički nastojimo izboriti bolji status za našu struku te da nas se konzultira pri donošenju odluka važnih za ugostiteljstvo, ali isto tako želimo djelovati preventivno s ciljem smanjivanja prekršaja i nepotrebnih izdataka za kazne. Iz tog se razloga prvi dio Foruma usmjerio na upoznavanje ugostitelja s novim poslovima u radu Turističke inspekcije u Ministarstvu turizma, kao i Carinske uprave Ministarstva financija. Voditelj Službe inspekcijskog nadzora u području ugostiteljstva i turizma u Ministarstvu turizma Krešimir Veličan, podsjetio je na nedavno objavljeni vodič „Uvjeti u poslovanju pravnih i fizičkih osoba koje nadzire turistička inspekcija“, kao sažete upute o tome što zapravo turistički inspektor utvrđuje tijekom nadzora, što su kao dragocjenu pomoć pozdravili i u Udruženju ugostitelja. Pomoćnik ravnatelja Sektora za nadzor u Carinskoj upravi Antonio Mučnjak informirao je o novim poslovima ove uprave, pa je iznio podatke o obavljenom nadzoru – tako je u prvih devet mjeseci ove godine obavljeno 1296 kontrola naplate boravišne pristojbe i uočena 601 nepravilnost, pri čemu je za kazne i obračun naplaćeno gotovo milijun kuna; u istom je razdoblju obavljeno 3790 kontrola neregistrirane djelatnosti te naplaćeno više od 930 tisuća kuna. Uslijedila je konferencija za novinare na kojoj su, uz predsjednika Udruženja ugostitelja Zagreb Nenada Šepaka, sudjelovali zamjenik ministra turizma Daglas Koraca te predsjednik Skupštine grada Zagreba Darinko Kosor i zamjenica gradonačelnika Zagreba Sandra Švaljek.

U organizaciji Udruženja ugostitelja Zagreba, danas je u hotelu Esplanade održan Forum zagrebačkih ugostitelja, s više od 200 sudionika, vlasnika zagrebačkih klubova, restorana, slastičarnica, wine barova, street food restorana, kafića i drugih. Ovdje smo, kao i ranijih godina sa zajedničkim ciljem, kako je uvodno rekao predsjednik Udruženja zagrebačkih ugostitelja Nenad Šepak, da zajednički nastojimo izboriti bolji status za našu struku te da nas se konzultira pri donošenju odluka važnih za ugostiteljstvo, ali isto tako želimo djelovati preventivno s ciljem smanjivanja prekršaja i nepotrebnih izdataka za kazne. Iz tog se razloga prvi dio Foruma usmjerio na upoznavanje ugostitelja s novim poslovima u radu Turističke inspekcije u Ministarstvu turizma, kao i Carinske uprave Ministarstva financija.

Voditelj Službe inspekcijskog nadzora u području ugostiteljstva i turizma u Ministarstvu turizma Krešimir Veličan, podsjetio je na nedavno objavljeni vodič „Uvjeti u poslovanju pravnih i fizičkih osoba koje nadzire turistička inspekcija“, kao sažete upute o tome što zapravo turistički inspektor utvrđuje tijekom nadzora, što su kao dragocjenu pomoć pozdravili i u Udruženju ugostitelja.

Pomoćnik ravnatelja Sektora za nadzor u Carinskoj upravi Antonio Mučnjak informirao je o novim poslovima ove uprave, pa je iznio podatke o obavljenom nadzoru – tako je u prvih devet mjeseci ove godine obavljeno 1296 kontrola naplate boravišne pristojbe i uočena 601 nepravilnost, pri čemu je za kazne i obračun naplaćeno gotovo milijun kuna; u istom je razdoblju obavljeno 3790 kontrola neregistrirane djelatnosti te naplaćeno više od 930 tisuća kuna.

Uslijedila je konferencija za novinare na kojoj su, uz predsjednika Udruženja ugostitelja Zagreb Nenada Šepaka, sudjelovali zamjenik ministra turizma Daglas Koraca te predsjednik Skupštine grada Zagreba Darinko Kosor i zamjenica gradonačelnika Zagreba Sandra Švaljek. Uz čestitke ugostiteljima i svima u turizmu na dobroj sezoni, zamjenik ministra komentirao je ono što muči ugostitelje, od PDV-a, do obrazovanja ugostiteljskih kadrova i privlačenja novca iz EU fondova, istaknuvši da Ministarstvo turizma godinama provodi programe stipendiranja za obrazovanje mladih u ugostiteljstvu i turizmu shvaćajući važnost kvalitetnih kadrova. Ministarstvo turizma bit će posredničko tijelo prve razine za centre kompetencija u turizmu, u okviru operativnog plana „Učinkoviti ljudski potencijali“, a znatne su i mogućnosti koje su na raspolaganju hrvatskom turističkom sektoru kroz korištenje sredstava iz Strukturnih fondova EU te se tu moramo potruditi da ih što više iskoristimo, zaključio je zamjenik Koraca.

U sklopu Foruma ugostitelji su obilježili i 150 godina od izlaganja prvog šampanjca od hrvatskog vina; davne 1864. izložio ga je Franjo Pokorny na izložbi vina u Zagrebu, a na posebnoj prezentaciji predstavljena je zagrebačka i hrvatska gastronomija.
U Zagrebu je aktivno oko 4500 ugostitelja, od kojih je oko tri tisuće u članstvu zagrebačkog Udruženja, što ga čini i jednim od najvećih u Hrvatskoj, a to je i po prometu koji ostvaruju njegovi članovi.

Nakon konferencije za novinare uručene su nagrade ugostiteljskim zagrebačkim objektima za izvrsnost i kvalitetu u području ugostiteljstva te promicanje zagrebačke tradicije i autohtonosti. Srebrne plakete dobili su ugostiteljski objekti As, Orkan, Marijino zvono, Safari, Kondor, Genius, Šime, Memory, dok su dvije Zlatne plakete, koje je uručio zamjenik Koraca, otišle u ruke ugostiteljskim objektima Stari Puntijar i Horak.

Zaključke s ovog foruma zagrebački će ugostitelji uputiti i na Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika istoimenog Ceha pri Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK), koji će se po 27. put ove godine, od 23. do 25. studenoga, održati u Opatiji.



Pisane vijesti