Forum obiteljskog smještaja: rastom obiteljskog smještaja u turizmu jača i mikro poduzetništvo

Slika /arhiva/2-FOS-2015.jpg

Rastom obiteljskog smještaja u turizmu jača i mikro poduzetništvo te samozapošljavanje obitelji, ali i investicije i kvaliteta tog smještaja koji se razvija i u smjeru B&B (bed&breakfast-krevet i doručak), pansiona, integralnih i obiteljskih hotela, istaknuto je uz ostalo na otvaranju drugog nacionalnog Foruma obiteljskog smještaja (FOS).

Drugi FOS se u organizaciji Zajednice obiteljskog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) održava 12. i 13. listopada u porečkom hotelu Valamar Diamant, a okupio je više od tisuću sudionika.

Predsjednik Zajednice obiteljskog turizma pri HGK Nedo Pinezić ističe da veći broj sudionika nego lani ne čudi, jer obiteljski smještaj raste svake godine, a i sve veće je i zanimanja financijskih institucija za suradnjom s obiteljskim smještajem.

"Ove godine je u tom smještaju otvoreno oko sedam tisuća novih objekata te ih je sada ukupno registriranih oko 67 tisuća, s gotovo pola milijuna kreveta. Kako se time bavi na tisuće hrvatskih obitelji, ostvarujući od toga godišnji prihod i viši od 1,3 milijarde eura, koliko je otprilike bilo prošle godine, sve je više i banaka zainteresirano za suradnju s tim smještajem, jer definitivno najbrže raste među svim drugim vrstama smještaja", kazao je Pinezić.

Pomoćnik ministra turizma Davor Ižaković podsjetio je na ulogu Ministarstva u razvoju ponude tog smještaja, posebno za bazene.

"Ovo je Ministarstvo turizma dalo 40 milijuna kuna potpora privatnim iznajmljivačima diljem Hrvatske za ukupno 339 bazena, jer je to dokazano važno za produljenje sezone, a i drugim mjerama, pa i kroz Strategiju razvoja turizma do 2020. godine, tom se važnom obliku ponude poklanja veća pažnja", naglasio je Ižaković.

Direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Ratomir Ivičić istaknuo je da "obiteljski smještaj jača srednji sloj stanovništva u Hrvatskoj jer se time ljudi više ne bave samo sporedno nego i kao osnovnom djelatnošću".

Profesor Drago Ružić s osječkog Ekonomskog fakulteta iznio je rezultate istraživanja o iznajmljivačima u Hrvatskoj koje je uz ostalo pokazalo da je prosječan iznajmljivač obiteljskog smještaja žena u dobi od oko 53 godine sa srednjom stručnom spremom, kao i da je najbolja popunjenost tog smještaja u srpnju i kolovozu.

Gotovo svi iznajmljivači u svojim objektima nude besplatan pristup internetu svojim gostima, dosta ih se služi oglašavanje na društvenim mrežama, najviše Facebook i Google, ali vrlo rijetko šalju gostima dodatne obavijesti o ponudi, dok najviše surađuju s rezervacijskim portalima booking.com i airbnb.com.

Prvog dana FOS-a održan je i panel o trendovima u toj vrsti smještaja, na kojem su uz ostalo naglašeno da je u obiteljskom smještaju ostvareno najviše noćenja, 12,5 milijuna ili 13,5 posto više nego u lanjskih sedam mjeseci. Uz strane, bilo je i više domaćih turista, i to u sedam mjeseci gotovo 940 tisuća ili oko 10 posto više nego lani, a s ostvarenih 3,1 milijun noćenja domaći su gosti u plusu od 12,3 posto.

(Hina)



Pisane vijesti