FIJET: turističko novinarstvo bitno za smanjivanje straha od terorizma

Slika /arhiva/FIJET-cro-L.jpg

Hrvatski ogranak Svjetske federacije turističkih novinara i pisaca o turizmu FIJET u petak je u Zagrebu dodijelio nagrade i priznanja Marco Polo za najbolje putopise te na okruglom stolu o terorizmu i turističkom novinarstvu upozorio na važnost biranja riječi pri pisanju o odredištima pogođenim terorizmom.

Na okruglom su stolu sudjelovali dekan Verna i analitičar Vlatko Cvrtila te ravnateljica zagrebačkog Instituta za turizam Sanda Čorak, desetak stranih novinara i studenti Verna.

Naglasivši da mediji i novinari imaju izuzetno važnu ulogu u stvaranju percepcije i sigurnosti i nesigurnosti u određenim zemljama, lokacijama, gradovima ili bilo gdje, jer se terorizam danas može dogoditi svugdje, Cvrtila je istaknuo da u svemu ne treba zaboraviti da je sloboda medija jedna od važnijih vrijednosti svakog društva te da svaki pritisak na njih ne vodi u smirivanje 'drama' niti bolje društvo.

"Terorizam danas koristi sve suvremene medije da bi produljio učinak nasilja i pogotovo straha kod ljudi, jer mediji traže priču i događaj, a teroristi to jako dobro koriste. Stoga mediji i novinari, pa i oni koji se bave turizmom, moraju paziti na izbor riječi kojima se učinak straha, nesigurnosti i neizvjesnosti neće povećavati", upozorio je Cvrtila dodajući da je dio toga i turističko novinarstvo.

"Mada ne bi dijelio medije i novine primjetno je da o svemu, pa i terorizmu, s puno više senzacionalizma i 'drame' pišu i izvještavaju novinari koji se bave politikom, dok se pri čitanju primjerice nekog putopisa daje drugačija slika i najčešće ne ističu negativne strane određenih destinacija. Stoga su turistički novinari i putopisci jako bitni ne samo za predstavljanje destinacija, njihove ponude, načina života i drugog, nego i svega onoga što može biti korisno svakome tko se odluči putovati u pojedino odredište", poručio je Cvrtila.

I Čorak je istaknula važnost novinara u današnje vrijeme, pogotovo u pisanju o zemljama u kojima se događaju problemi, zbog čega ne trpi samo njihov turizam nego i sve druge povezane djelatnosti i najviše stanovništvo.

"Novinari trebaju pažljivo birati riječi, a o nesigurnijim odredištima više pisati o korisnim informacijama i savjetima što, kako i gdje odsjesti, jesti, kako čuvati dokumente i slične, a manje one kojima se podižu 'tenzije' i održava strah", kazala je Čorak dodajući da se na sreću turizam uvijek iz loših situacija svugdje najprije oporavi pa vjeruje da će tako biti i s Parizom nakon terorističkih napada, ali i s Londonom kojemu je zbog Pariza turistički promet u zadnjih mjesec dana pao za oviše od 20 posto.

"Ni drugi europski veliki turistički gradovi nisu baš prošli bez ikakvih posljedica zbog pariškog napada, ali vjerujemo da će se stvari brzo vratiti u normalu, naravno, ako ne bude novih problema, a slično je i u Hrvatskoj, koja na sreću još slovi kao jedna od sigurnijih destinacija. To je naša prednost i moramo učiniti sve da to održimo", kazala je Čorak.

Nagrade Marco Polo, kako je kazala predsjednica hrvatskog FIJET-a Tina Čubrilo, također potiču biranim riječima pisanje o odredištima u svijetu i u Hrvatskoj te onima koji promiču i afirmiraju hrvatske krajeve.

Dodjelu nagrada Marco Polo, petu po redu, FIJET je organizirao u suradnji sa Zborom turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva i brojnih sponzora, hotelijera i drugih partnera.

Nagrade i priznanja Marco Polo ove su godine dobili američka novinarka Maria Parades, Španjolac David Rey, iz Srbije Kamenko Milenković i Gordana Pašin  te domaći novinari, putopisci i pisci Matej Perkov, Darko Halapija, Marina Kelava, Slobodan Kadić, Paulina Peko Šalja i Biserka Rajković Salata.

(Hina)



Pisane vijesti