Festival Hrvatske u Francuskoj počinje 12. rujna

Slika /arhiva/Croatie-la-voici.jpg

Završene su pripreme za Festival Hrvatske u Francuskoj "Croatie, la voici", opsežan projekt koji će zahtjevnoj francuskoj i europskoj publici od rujna do prosinca predstaviti šezdeset događanja s područja hrvatske kulture, obrazovanja, znanosti, turizma, gospodarstva, sporta i gastronomije najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare Ministarstva kulture.

Hrvatska se kao prva zemlja jugoistočne Europe predstavlja u okviru manifestacije Kulturne sezone, a festival, koji će trajati više od tri mjeseca na atraktivnim lokacijama, otvara se 12. rujna u Parizu, nakon susreta hrvatske i francuske ministrice kulture.

Ministrica Andrea Zlatar Violić izrazila je nadu da će Hrvatska, u vrijeme postupka ratifikacije ulaska Hrvatske u Europsku uniju pokazati ono što Hrvatska kao suvremena i moderna zemlja jest, s temeljima u kulturnoj baštini, ali i programima suvremenih umjetnika koji su, rekla je, najbolji ambasadori Hrvatske danas u svijetu.

Zamjenik ministrice Berislav Šipuš objasnio je da su programe birali francuski izbornici sa svakog područja i predlagali ih promotorima u Francuskoj, a očekuje veliki interes francuske javnosti s obzirom na atraktivne lokacije u kojima će se programi održavati.

Održat će se i okrugli stol hrvatskih i francuskih književnika i filozofa, u školama će se organizirati školski sat o Hrvatskoj, na Sorbonni predavanja francuskih i hrvatskih profesora, a u planu su još gospodarski susreti, prijateljska vaterpolo utakmica i gastronomske večeri. (Hina)



Pisane vijesti