Fešta lošinjske kuhinje u znaku Apoksiomena i antike

Slika /AA_2018_b-fotke/logos/festa_losinjske_kuhinje.JPG

Najpoznatiji stanovnik Lošinja, antička brončana statua Apoksiomen i ove je godine glavni akter 13. fešte lošinjske kuhinje. U organizaciji Grada Malog Lošinja i Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, 15 lošinjskih restorana, 3 vinara i učenici Srednje škole Ambroza Haračića na malološinjskom trgu 25. travnja 2019. godine predstavit će specijalitete od namirnica koja su se koristile u doba antike, na službenom otvorenju Fešte. Te iste specijalitete 15 lošinjskih ugostiteljskih objekata će od 25. travnja do 25. svibnja 2019. nuditi svojim gostima. 

Riječ je o dva jelovnika (riblji i mesni, s tri slijeda i čašom vina ) po atraktivnim cijenama, a baš kao i današnja mediteranska prehrana, u antici je uobičajena hrana bila jednostavna i skromna, odnosno umjerena. Osim poznate mitske trijade (žito, masline i vino), namirnice i začini u receptima lošinjske kuhinje upravo su oni za koje je potvrđeno da su bili u upotrebi u antičkoj Grčkoj.
 
U sljedećim ugostiteljskim objektima tijekom travnja i svibnja, u sklopu Fešte lošinjske kuhinje, moguće je isprobati raznovrsne specijalitete: Restoran Artatore, Gostiona Baracuda, Restoran Bocca Vera, Konoba Bonifačić, Konoba Cigale, Deveron gastro pub, Restoran Diana, Restoran Eki, Restoran Marina, Restoran Poljana, Restoran Punta, Konoba Silvana, Restoran Televrin, Restoran Veli žal i Restoran Za Kantuni.
 
Otvorenje ovogodišnje 13. Fešte lošinjske kuhinje održat će se u sklopu KeyQ+ festivala (25.-27.4.2019.). Inače, 'KeyQ+ - kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske' projekt je s ciljem povećanja turističke ponude preko graničnog područja razvojem jedinstvenog turističkog proizvoda na bazi zajedničke kulturne i kulinarske baštine koja povezuje hrvatske i talijanske pogranične regije te istraživanje i otkrivanje okusa, mirisa i običaja ruralnih područja koje okružuju sjever Jadrana.
 
Inače, 27. travnja Lošinjani obilježavaju 'Apoksiomenov rođendan', odnosno dan kada je antički brončani kip atleta Apoksiomen, izvađen iz podmorja između otočića Vele Orjule i otoka Lošinja (27. travnja 1999. godine). Ovom prilikom, Muzej Apoksiomena otvorit će svoja vrata besplatno za sve posjetitelje (od 10 do 18 sati), a uslijedit će i rođendanska torta. Proslava će se zaključiti koncertom Danijela i Ljubomira Gašparović u prizemlju Muzeja Apoksiomena (u 20 sati).
 
Apoksiomen je česta inspiracija, pa tako i za utrke. Stoga će se 30. travnja 2019. održati atletska utrka u čast poznatog lošinjskog brončanog stanovnika. U utrci će sudjelovati učenici Osnovne škole Maria Martinolića u Malom Lošinju trčeći Rivom lošinjskih kapetana 192m (jer upravo je 192 cm Apoksiomen visok). 

Pisane vijesti