Europski tjedan sporta obilježilo 98 događanja

Slika /AAA_2020_MINTIS/logos/201001_Vizual ETS.JPG

Šesti Europski tjedan sporta, ove godine održan u strogo kontroliranim epidemiološkim uvjetima, usprkos „novo-normalnim“ okolnostima potaknuo je i ove godine veliki broj hrvatskih građana na tjelesnu aktivnost. U tjednu koji se održava od 23. do 30. rujna svake godine u svim zemljama Europske unije u Hrvatskoj je organizirano čak 98 događanja, od čega šest izravno organiziranih od Ministarstva turizma i sporta, kao nacionalnog koordinatora cijelog projekta.

„S obzirom da smo u razdoblju kad velika okupljanja nisu bila moguća te se nisu mogla organizirati grupna vježbanja jako me veseli što su naši građani organizirali manja događanja, a sve samo s ciljem kako bi bili tjelesno aktivni. To najbolje pokazuje podatak da je u odnosu na prošlu godinu kada je bilo 28 događanja, sad bilo čak 70 događanja više, a vježbali su svi, od onih najmlađih u vrtićima i školama, pa do umirovljenika. Drago mi je da svi prepoznajemo važnost tjelesne aktivnosti za zdravlje i da su naši građani pokazali kako ne postoje prepreke za bavljenje sportom“, rekla je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Europski tjedan sporta i ove je godine bio organiziran po Fokus danima, pa je tako Školski dan obilježen izradom edukativnog crtića koji promiče vježbanje za najmlađe, koji je poslan svim školama u Hrvatskoj te crtanjem popularne igre „školica“ na zagrebačkom Zrinjevcu. Za stariju populaciju bio je rezerviran Senior dan gdje su umirovljenici iz Doma Peščenica vježbali na svojim balkonima pod vodstvom licenciranih trenera. Također, održan je i #BeActive Night u Osijeku, jednom od najaktivnijih gradova Hrvatske, gdje se prijavilo jako puno vježbača ali je zbog epidemioloških mjera pod zvijezdama moglo vježbati njih 200, a pokazali smo i kako se može vježbati čak i na radnom mjestu, s djelatnicima Nacionalne sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Sportski klubovi, fitness centri, sportske udruge i brojni sportaši dali su podršku ovogodišnjem Europskom tjednu sporta, a posebnu važnost pridali su mu ovogodišnji ambasadori heroji: Hrvatska gorska služba spašavanja, Javna vatrogasna postrojba Zagreb, Savez izviđača Hrvatske te volonteri udruge Alpinisti, speleolozi i visinci pomažu Zagrebu koji su se u ovoj izazovnoj godini, posebno istaknuli čuvajući zdravlje građana RH.

Europski tjedan sporta inicijativa je Europske komisije koja se provodi u svim zemljama u EU, a u Hrvatskoj se održala u organizaciji Ministarstva turizma i sporta, s brojnim sportsko-rekreativnim aktivnostima posvećenim svim spolovima, svim dobnim skupinama te osobama s invaliditetom.

Pisane vijesti