Europske destinacije izvrsnosti (EDEN): Izabrano deset područja koja su ušla u uži izbor

Slika /arhiva/eden-l.jpg

Sukladno Programu rada za 2010. godinu, Glavni ured Hrvatske turističke zajednice u 2010. godini provodi s Ministarstvom turizma RH i sustavom turističkih zajednica izbor za Europsku destinaciju izvrsnosti.

Natječaj za prijavu kandidatura za izbor nacionalnog pobjednika za Europsku destinaciju izvrsnosti 2009./2010. o temi „Turizam uz vode" objavljen je početkom listopada 2009. godine te je u zadanom roku (do 30. studenoga 2009. godine) pristiglo 19 kandidatura.

Razmatrane su sve prispjele kandidature, a one koje nisu bile u skladu s općim europskim kriterijima (npr. broj posjetitelja viši od nacionalnog prosjeka, poput onoga u NP Plitvička jezera) ili su bile nepotpune (u potpunosti nije ispunjen obrazac) ili kandidature koje nisu ostvarile kod svih kriterija dovoljan broj bodova, nisu ušle u deset najboljih.

Jednoglasno je izabrano deset područja uz vode - Jadransko more, rijeke i jezera, koja su ušla u daljnji krug za odabir najboljeg i to:
  1. Općina Raša - rijeka Raša
  2. Grad Karlovac - grad na četiri rijeke: Korana, Kupa, Mrežnica, Dobra
  3. Grad Otočac i Gacka dolina
  4. Mjesto Fužine - jezero Bajer i Lepenica
  5. Grad Hrvatska Kostajnica - rijeka Una
  6. Dolina rijeke Cetine
  7. Otok Krapanj - Jadransko more
  8. Grad Ilok - rijeka Dunav
  9. Općina Kolan - otok Pag
  10. Grad Nin - obala Jadranskog mora
Navedena područja će tijekom veljače obići povjerenstvo Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice te izabrati pet (5) onih koja će ući u užu konkurenciju za nacionalnog pobjednika.

Više informacija o EDEN-u na web stranicama Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Pisane vijesti