ETC očekuje održanje želje za putovanjima cijele ove godine

Slika /arhiva/etc-travel-c-w.jpg

Europska komisija za putovanja (European Travel Commisssion-ETC) očekuje da će se želja za turističkim putovanjima održati tijekom cijele ove godine, a iako su prva tri mjeseca generalno pokazala usporavanje rasta međunarodnih dolazaka i noćenja u Europi većina njenih destinacija zabilježila je nastavak pozitivnih rezultata čime se potvrđuje i da se turizam kao 'zdrav' sektor može nositi s općenitim ekonomskim previranjima.

ETC je takva očekivanja izrazila u ovog tjedna objavljenom izvještaju za prvi ovogodišnji kvartal o trendovima i perspektivama u europskom turizmu za ovu godinu.

Među trendovima za ovu godinu u Europi se ističe porast potražnje za putovanja u daleke destinacije, ali i za putovanjima po Europi, što pokazuje i porast posjećenosti hotela u gotovo svim europskim regijama u odnosu na lani.

Među zemljama koje su u Europi u prva tri mjeseca ove godine zabilježile pad međunarodnih turističkih dolazaka i noćenja stranaca su, prema izvještaju ETC-a, Španjolska, Švicarska, Slovenija i Cipar, dok su najveće poraste tih dolazaka imali Island, Crna Gora i Poljska, a noćenja stranaca Malta, Poljska i Danska.

Hrvatska je po tom izvještaju s porastima dolazaka i noćenja stranih turista negdje na sredini.

ETC predviđa i da će ključna za europski turizam i njegove rezultate ove godine biti daleka tržišta, prije svega SAD, Kina, Indija i Brazil, ali i općenita promocija Europe u van europskim zemljama te ublažavanje viznog režima i smanjenje poreza.

Napominju i važnost turizma kao sektora u Europi za ukupan gospodarski razvoj i otvaranje radnih mjesta.

ETC je neprofitna organizacija sa sjedištem u Bruxellesu čiji su članovi 33 nacionalne turističke organizacije u Europi, među kojima i Hrvatska turistička zajednica (HTZ). Glavna zadaća ETC-a je promovirati europski turizam, kao i turizam pojedinih europskih zemalja. (Hina)



Pisane vijesti