ECTAA podržava rezoluciju o zaštiti europskog turizma zbog bankrota Thomasa Cooka

Slika /AA_2018_b-fotke/2019 vijesti/HN20191001292667.jpeg

​Europsko udruženje putničkih agencija i touroperatora ECTAA podržava rezoluciju Europskog parlamenta o negativnim učincima bankrota touroperatora Thomasa Cooka na europski turizam te pozdravlja hitni poziv za zaštitu od nesolventnosti zrakoplovnih kompanija, izvijestili su u ponedjeljak iz ECTAA-e.

Ta je rezolucija usvojena sredinom prošlog tjedna u Europskom parlamentu (EP), koji je uz to uputio i hitni poziv da se turizam zaštiti od nesolventnosti aviokompanija.

"Sve se to podudara sa zahtjevima putničkih agencija, jer je bankrot Thomasa Cooka, koji je ujedno i zrakoplovni prijevoznik, nanio štetu ne samo turističkoj industriji već i brojnim destinacijama, dobavljačima putničkih usluga i radnicima", ističu iz ECTAA-e, podsjećajući da je bankrot tog drugog po veličini touoperatora objavljen 23. rujna ove godine.

Napominju i da je to sve bilo stresno i za korisnike, no oni su u potpunosti zbrinuti kroz sustav garancija touroperatora koji je uspostavljen u skladu s europskim zakonodavstvom, često nazivanim i Direktivom o paketnim putovanjima, slijedom čega su kupci aranžmana Thomasa Cooka mogli nastaviti svoje odmore i vratiti se u domovinu, a oni koji još nisu otputovali dobiti povrat iz sustava garancija organizatora putovanja tj. najčešće osiguranja ili putničkog jamstvenog fonda.

To je moguće jer turistički operatori moraju pružiti dovoljno dokaza sigurnosti za povrat i/ili vraćanje putnika u slučaju nelikvidnosti, objašnjavaju iz ECTAA-e, dodajući da zbog te i sličnih situacija pozdravljaju što nova rezolucija EP-a prepoznaje važnost turizma u gospodarstvu EU-a, čijem BDP-u u EU28 pridonosi 10 posto.

"S obzirom na doprinos BDP-u EU-a kao i društvenom utjecaju turizma u kojemu je zaposleno 12 posto ukupne radne snage u EU, bolje prepoznavanje važnosti turizma na razini EU od strane EP-a je iznimno važno za poslovanje tog sektora", ocjenjuju iz ECTAA-e, iz koje zahvaljuju EP-u na potpori u dobivanju namjenske proračunske linije za turizam i većem priznavanju u Europskoj komisiji.

Vezano za poziv EP-a za zaštitom od nesolventnosti aviokompanija, iz ECTAA-e poručuju da stečaj Thomas Cook Airlinesa, kao i brojne prethodne propasti aviokompanija pokazuju da se potrošači ne tretiraju jednako kada tvrtka propadne, odnosno oni koji kupe paketno putovanje bolje su zaštićeni od onih koji kupuju samo aviokarte.

"Putnici koji kupuju paket aranžman mnogo su bolje zaštićeni ako organizator putovanja bankrotira, jer im mora jamčiti protiv vlastite nesolventnosti kako bi osigurao vraćanje novca i povratak pogođenih putnika. Međutim, ako putnik kupuje jednu avio-kartu od zrakoplovne kompanije koja je nelikvidna ne može dobiti povrat novca i mora kupiti novu kartu da bi se vratio kući", iznose iz ECTAA-e.

U povodu nove rezolucije EP-a, predsjednik ECTAA-e Said Pawel Niewiadomski poručio je da je bilo krajnje vrijeme za takvo djelovanje na razinu EU-a.

"Europski parlament je već prije deset godina zatražio zaštitu od insolventnosti aviokompanija, no od tada do danas se ništa nije promijenilo, a inicijative koje pokreće industrija ne pružaju odgovarajuću zaštitu. Sada, nakon što su 32 europske aviokompanije od 2017. do danas bankrotirale, krajnje je vrijeme za jače djelovanje te da se procijeni trebaju li nove mjere za sprečavanje takvih situacija", zaključio je Niewiadomski.

Aktivna članica ECTAA-e je i Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA), čiji predsjednik Tomislav Fain sudjeluje u radu ECTAA-inih tijela. On također ističe da je pravo vrijeme za takvo djelovanje na razini cijele EU, vjerujući da će to dodatno skrenuti pažnju na važnost ulogu agencija i touroperatora u turističkoj industriji.

Rezolucija EP-a za bolju zaštitu korisnika i zaposlenika

U sklopu usvajanja rezolucije u EP-u je uz ostalo istaknuto da bi zemlje EU-a trebale koristiti postojeće instrumente EU-a za pomoć turističkim tvrtkama i drugima koji su pogođeni korporativnim bankrotima, u ovom slučaju za ublažavanje posljedica bankrota Thomasa Cooka.

Zastupnici EP-a su u tom smislu pozvali svoje zemlje da koriste te instrumente, izražavajući zabrinutost zbog, kako kažu, oko 600 tisuća turista koji su bili pogođeni bankrotom Thomasa Cooka, gubitaka tisuća radnih mjesta, poteškoćama za mala i srednja poduzeća te štetu turističkom sektoru.

"Vlade bi trebale upotrijebiti Europski socijalni fond i Fond za prilagodbu globalizaciji kako bi pomogle radnicima koji će biti otpušteni u oštećenim tvrtkama", istaknuli su zastupnici EP-a tim povodom, uz napomenu da bi EK i države članice trebale osigurati da radnici pogođeni nesolventnošću kompanija u kojima rade dobiju zarađene plaće, mirovine i dr., dok se državna pomoć za ublažavanje tih posljedica također spominje, ali kao 'krajnje sredstvo". (Hina/FaH)

EU