DZS: Više kruzera i putnika na njima

Slika /arhiva/dzs-crostat-l.jpg

U jedanaest mjeseci prošle godine u hrvatskom je teritorijalnom moru bilo 847 kružnih putovanja stranih brodova što je 11,3 posto više nego u isto vrijeme 2009., a na tim je brodovima bilo 7 posto više putnika, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Na kružnim putovanjima stranih brodova u prvih jedanaest mjeseci lani bilo je ukupno 1,08 milijuna putnika.

Strani brodovi na kružnim putovanjima u hrvatskom su teritorijalnom moru u jedanaest mjeseci boravili ukupno 1.729 dana, što je 5,4 posto više nego u istom razdoblju 2009., a u prosjeku su boravili dva dana.

Po zastavi broda, najviše kružnih putovanja, njih 200, ostvarili su brodovi pod zastavom Bahama, a sa 127 putovanja slijedi Malta. Pod zastavom Paname bila su 95 kruzera, brodovi sa zastavom Italije ostvarili su 99 putovanja, itd.

Najviše stranih brodova na kružnim putovanjima svoj prvi ulazak u teritorijalno more Republike Hrvatske evidentirao je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (74,6 posto), a slijedi Splitsko-dalmatinska županija (15,6 posto).

Ostalih 9,8 posto stranih brodova na kružnim putovanjima svoj prvi ulazak u hrvatsko teritorijalno more evidentiralo je u ostale četiri morske županije. (Hina)


Pisane vijesti