DZS: U svibnju u komercijalnom smještaju 40 posto više turističkih noćenja

Slika /AA_2018_b-fotke/logos/DZS_pr.JPG

U Hrvatskoj je u komercijalnom smještaju u svibnju ostvareno gotovo 5,8 milijuna noćenja ili 40 posto više nego u istom mjesecu 2017., a ta je noćenja ostvarilo 1,6 milijuna turista ili njih 31 posto više, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS). Izvrstan turistički svibanj znatno je pridonio i ukupnom petomjesečnom turističkom fizičkom prometu, koji je s 3,5 milijuna dolazaka turista i 10,3 milijuna noćenja u komercijalnim smještajnim objektima za 19 odnosno 24 posto bolji nego prvih pet mjeseci prošle godine.

I u pet mjeseci i u svibnju i domaći i strani turisti su više dolazili i noćili nego lani, pa je tako domaćih turista u pet mjeseci bilo 655 tisuća ili 10 posto više, dok su sa 1,4 milijuna noćenja u plusu od 8 posto.

Stranih je turista u pet mjeseci ove godine u komercijalnom smještaju boravilo gotovo 3 milijuna, ostvarivši gotovo 9 milijuna noćenja, te su porastima od 22 i 27 posto najviše i pridonijeli ukupnom porastu turističkog prometa.

Slično je bilo u svibnju ove godine, kada je stranih 1,4 milijuna turista ostvarilo 5,3 milijuna noćenja, odnosno poraste dolazaka od 34, a noćenja od 43,4 posto.

Najviše noćenja među stranim turistima u svibnju su u komercijalnom smještaju ostvarili Nijemci, gotovo 2 milijuna ili 35 posto od ukupnih svibanjskih noćenja stranih turista, pri čemu je s tog tržišta ostvaren i jedan od najvećih pojedinačnih porasta u više godina, od čak 91 posto u dolascima i od 116 posto u noćenjima. Na drugom su mjestu u svibnju bili Austrijanci, sa znatno manje noćenja ili blizu 600 tisuća, što je u odnosu na lanjski svibanj bio porast od 26 posto.

Među mjestima i gradovima, Dubrovnik se u svibnju ističe s najviše turističkih noćenja, 460 tisuća, dok je među županijama prva bila Istra sa gotovo 2 milijuna noćenja, a među vrstama komercijalnih smještajnih objekata u hotelima je ostvareno najviše ili 2,2 milijuna noćenja, što čini 38 posto od ukupnih noćenja u tom mjesecu. (Hina)Pisane vijesti