DZS: u Hrvatskoj 279 hotela i sličnih objekata prilagođeno osobama smanjene pokretljivosti i s invaliditetom

Slika /arhiva/dzs-crostat-l.jpg

Od ukupno 938 smještajnih objekata iz skupine hotela i sličnog smještaja u kojima su prošle godine ostvarena noćenja, oko 30 posto ili 279 raspolagalo je sobama i apartmanima prilagođenima osobama smanjene pokretljivosti i s invaliditetom, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Podatke o tome DZS je objavio u sklopu nove statistike "Pristupačnost građevina turističkog smještaja osobama smanjene pokretljivosti u 2015.", koja, kako navode iz DZS-a, osigurava međunarodno usporedive podatke u skladu s europskim standardima za statistiku turizma.

Prema tim podacima, u 279 hotela i sličnih objekata ukupno je osobama smanjene pokretljivosti i s invaliditetom na raspolaganju bila 2.951 smještajna jedinica, od čega 2.711 soba i 240 apartmana.

U strukturi smještajnih objekata koji raspolažu smještajnim jedinicama za takve osobe, najviše smještajnih jedinica zabilježeno je u 237 hotela - 91,4 posto od ukupnog broja ili 2.696, pri čemu su u obzir uzeti hoteli, hoteli baštine, aparthoteli, te integralni i lječilišni hoteli.

U ostalim objektima iz skupine hotela, turističkih naselja, apartmana, pansiona i guest house-a bilo je preostalih 8,6 posto smještajnih jedinica.

Promatrano po županijama, najviše smještajnih jedinica za osobe smanjene pokretljivosti i s invaliditetom, 31,2 posto, je na području Primorsko-goranske županije, koju s udjelom od 22,5 posto slijedi Splitsko-dalmatinska županija.

U Zagrebu je 7,4 posto takvih smještajnih jedinica, Šibensko-kninskoj županiji 7,2 posto, Istarskoj 6,7 posto, a Zadarskoj 6,3 posto, što sveukupno čini 81,3 posto, dok je u svim ostalim županijama raspoloživo preostalih 18,7 posto smještajnih jedinica za osobe smanjene pokretljivosti i s invaliditetom. (Hina)



Pisane vijesti