DZS: 65 posto turista došlo individualno, veći porasti kod 'organiziranih' dolazaka

Slika /arhiva/dzs-crostat-l.jpg

Iako su nešto više od po 65 posto od ukupnih 8,69 milijuna turističkih dolazaka i 48,22 milijuna noćenja u Hrvatskoj u osam mjeseci ove godine ostvarili individualni turisti, oni koji su došli i noćili organizirano ostvarili su veće poraste u odnosu na prošlu godinu, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Individualno je u Hrvatsku u osam mjeseci ove godine došlo 5,66 milijuna turista ostvarivši 31,68 milijuna noćenja, što je 1,5 odnosno 1,2 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Turista koji su pak došli organizirano, posredstvom agencija ili drugih organizatora putovanja, bilo je 5,9 posto više nego u lanjskih osam mjeseci ili njih 3,03 milijuna. Sličan porast od 5,6 posto 'organizirani' su zabilježili i sa 16,53 milijuna noćenja.

I takvim su porastima, kao i u cijelom hrvatskom turizmu, opet najviše pridonijeli strani turisti, kojih je u osam mjeseci ove godine u Hrvatsku na organiziran način došlo 8,3 posto više nego lani, odnosno njih 2,67 milijuna. Ti su turisti ostvarili i 7,2 posto više noćenja ili 15,24 milijuna.

Ipak, i ove je godine u Hrvatsku većina stranih turista došla individualno, njih 4,91 milijun, što je 2,5 posto više nego u osam mjeseci lani, a porast od 1,8 posto bilježe i s 28,55 milijuna noćenja.

Domaći su turisti u osam mjeseci ove godine manje dolazili i individualno i organizirano u odnosu na prošlu godini. Individualnih dolazaka domaćih turista bilo je 5 posto manje nego lani, a njihovih noćenja 4 posto manje.

Organiziranih je dolazaka domaćih turista i njihovih noćenja bilo još manje, 9,2 posto manje dolazaka i 10,6 posto manje noćenja nego u lanjskih osam mjeseci. (Hina)


Pisane vijesti