Dubrovnik za The New York Times među 11 "promijenjenih" top destinacija svijeta

Slika /AA_2018_b-fotke/gradovi/Zoran_Jelaca_Dubrovnik.jpg

Tiražni američki dnevnik The New York Times uvrstio je Dubrovnik među 11 top svjetskih destinacija koje su usred pandemije koronavirusa postale mirna mjesta za život, a do te krize 'borile' su se s prekomjernim brojem turista ili 'overtourismom', izvijestili su iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

"Jedanaest najposjećenijih turističkih destinacija svijeta u posljednje je vrijeme potpuno promijenilo svoju vizuru pa se tako primjerice u Veneciji trenutno nalazi veći broj lokalnog stanovništva nego turista, što je iznimno rijetka situacija za grad koji se godinama bori s problemom prekomjernog broja turista", piše The New York Times, čije online izdanje prati više od pet milijuna pretplatnika. 

Uz Dubrovnik i Veneciju, na listi takvih "promijenjenih" destinacija izdvajaju još i Rim, Bali, Island, Amsterdam, Barcelonu, Pariz, Prag, Halong Bay u Vijetnamu i otočje Galapagos, prenosi direktorica predstavništva HTZ-a u New Yorku Ina Rodin.

U članku se prenose i iskustva lokalnih stanovnika u tim destinacijama, a situaciju u rodnom Dubrovniku opisao je Darko Perojević, chef i vlasnik restorana Azur, ističući kako stari grad Dubrovnik, u kojem živi veći dio svog života, nije bio ovako prazan još od ratnih 1990-ih godina.

Ipak, priznao je kako je sada poseban užitak prošetati praznim centrom grada i vidjeti dječju igru na ulicama. "Na trenutak se čini kao da smo grad vratili sebi", rekao je Perojević, ispričavši i kako je prva karantena uvedena upravo u Dubrovniku u 14. stoljeću i to zbog zaštite stanovništva od kuge. (Hina)

Pisane vijesti