Dubrovnik: U 2014. godini 12 posto više dolazaka u odnosu na lani

Slika /arhiva/Dubrovnik_by_air.jpg

Dubrovnik je prošle godine po prvi put ostvario rekordnih tri milijuna noćenja, a prema ciljevima koje je zadala tamošnja gradska uprava do 2025. godine broj noćenja planira se povećati na pet milijuna i broj dolazaka na milijun i pol gostiju.

Dubrovački gradonačelnik i predsjednik Turističke zajednice Grada Dubrovnika Andro Vlahušić na konferenciji za novinare u četvrtak je istaknuo kako turizam prestaje biti mono djelatnost i postaje kultura života na jugu Hrvatske.

Naveo je kako su u 2014. godini ostvarili 3.121.125 noćenja, što je porast za devet posto u odnosno godinu prije.

"U ovom trenutku samo grad Rovinj ima nešto malo više noćenja od nas, a Dubrovnik će ove godine sigurno i u broju noćenja biti rekorder u Hrvatskoj", istaknuo je Vlahušić te dodao kako je Dubrovniku daleko važniji neprestan porast broja turističkih dolazaka.

Napomenuo je kako su prošle godine imali više od 860 tisuća dolazaka turista, a to je 12 posto više nego 2013. Istaknuo je kako Dubrovnik ima uzlazni rast od 2009. godine kako u hotelskom smještaju tako i u privatnom, a ove godine očekuju još veći porast broja smještajnih kapaciteta u privatnoj sferi.

''Želimo za dvije godine doći do milijun dolazaka, do 2020. godine do četiri milijuna noćenja, a do 2025. godine do pet milijuna noćenja'', naglasio je Vlahušić te dodao kako prema procjenama stručnjaka Dubrovnik nosi 10 do 12 posto ukupnih turističkih prihoda u Hrvatskoj.

Direktorica Turističke zajednice Grada Dubrovnika Romana Vlašić istaknula je kako je ovogodišnji turistički rezultat povijestan te da su za njega zaslužni svi djelatnici u turizmu.

''Tijekom 2014. godine ostvarili smo rekordnih 12 posto više dolazaka i devet posto više noćenja nego 2013. godine, i prvi put smo ostvarili povijesnih 3 milijuna noćenja. To je rezultat svih djelatnika u turizmu kojima se zahvaljujem'', zaključila je Vlašić.

(Hina)



Pisane vijesti