Dubrovačko-neretvanskoj županiji odobren projekt vrijedan 32,6 milijuna kuna

Slika /arhiva/P-H20160415000297.jpg

Dubrovačko-neretvanskoj županiji kao nositelju i Regionalnoj razvojnoj agenciji DUNEA-i, koja je projekt pripremala i koja će ga provoditi, odobren je 32,6 milijuna kuna vrijedan projekt ''Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija'', javljaju u srijedu iz Županije dubrovačko-neretvanske.

Kako navode u priopćenju, odluka o financiranju projekta stigla je u utorak iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a riječ je o ''integriranom razvojnom programu temeljenom na obnovi kulturne baštine, koji ima za cilj stvaranje integralne kultuno-turističke destinacije koja uključuje pojedina ruralna i udaljena područja županije, povezana u jedinstveni turistički proizvod''.

Od ukupne vrijednosti projekta 85 posto su bespovratna sredstva, u iznosu od 27,7 milijuna kuna, osigurana iz Operativnog programa ''Konkurentnost i kohezija'', a uz Županiju i DUNEA-u u projektu sudjeluje još deset partnera.

Županija će provoditi komponentu uspostave sustava besplatnog pristupa internetu na lokacijama kulturnih dobara uključenih u projekt, a regionalna razvojna agencija DUNEA, osim što će operativno voditi provedbu projekta, bit će zadužena i za komponentu digitalnog pristupa kulturnoj baštini odnosno dostupnost putem pametne kartice i mobilne aplikacije.

U Gradu Korčuli predviđena je obnova vrlo vrijednog kulturnog dobra, palače Ismaeli-Gabrielis u kojoj je smješten Muzej grada Korčule, u općini Dubrovačko primorje projektom je predviđena obnova župne kuće u kojoj će se uspostaviti zavičajna kuća Dubrovačkog primorja, u Smokvici će se izgraditi Muzej zlata i srebra Smokvice, a na Mljetu obnoviti 'austrijski put' i uspostaviti tematska staza Babinog polja.

Iz Županije navode kako kao partner na projektu sudjeluje i Korčulanska razvojna agencija KORA, koja će provesti istraživanje o životu u staroj gradskoj jezgri Korčule te potencijalima njezinog razvoja, a po završenom istraživanju, u okviru projektnih aktivnosti, predviđeno je i izdavanje knjige na ovu temu. Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku zadužen je za komponentu aktivnosti koja se odnosi na istraživanje s ciljem stvaranja novog turističkog proizvoda te kasniju provedbu edukacija za dionike u turizmu. Hrvatski restauratorski zavod kroz projekt će opremiti laboratorij za konzervatorsko-restauratorska istraživanja te provesti istraživanja na kulturnim dobrima uključenim u projekt.

Za komponentu promocije projektnih rezultata, odnosno nove turističke ponude nastale kao rezultat projektnih aktivnosti, zadužena je Turistička zajednica Drovačko-neretvanske županije koja će projekt predstaviti na turističkim sajmovima u Londonu, Parizu i Berlinu. U projekt su, kao partneri, uključeni i privatni poduzetnici – Obrt za restauriranje namještaja Depolo iz Korčule te putnička agencija Dominium travel iz Dubrovnika.

Potpisivanje ugovora za početak provedbe projekta očekuje se u idućih desetak dana, a sklopit će ga Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u svojstvu upravljačkog tijela, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije u svojstvu posredničkog tijela razine 2 i Županija dubrovačko-neretvanska kao korisnik i nositelj ukupnog projekta, zaključuje se u priopćenju. (Hina/FaH)



Pisane vijesti