Dubrovačko-neretvanska županija: turista u šest mjeseci četiri posto više

Slika /arhiva/100630-dbk-k.jpg

Dubrovačko-neretvansku županiju u prvih je šest mjeseci ove godine posjetilo 311.937 turista koji su ostvarili 1,22 milijuna noćenja što je četiri posto više nego u istom razdoblju lani, pokazuju podaci županijske Turističke zajednice.

Većinu turističkih dolazaka i noćenja ostvarili su stranci i u šest se mjeseci bilježi porast stranih turista sedam posto u dolascima i osam posto u noćenjima, dok je istodobno kod domaćih turista registriran znatniji pad, u dolascima za 15 posto, a noćenjima za 23 posto.

Porast noćenja na području Dubrovačko-neretvanske županije bilježe turisti iz Velika Britanija za šest posto, iz Francuska za tri posto, gosti iz Njemačke ostvarili su četiri posto više noćenja nego u prvom polugodištu lani, a veći se porasti bilježe kod gostiju iz Rusije, Španjolske, Norveške, Finske te dalekih tržišta SAD-a, Japana, Australije i Kanade.

U hotelskom smještaju zabilježeno je 906.443 noćenja ili devet posto više nego u prvih šest mjeseci lani, u privatnom smještaju ostvareno je 207.208 noćenja ili pet posto manje, a u kampovima 5.216 noćenja ili sedam posto više.

Po riječima direktora županijske Turističke zajednice Vladimira Bakića, znatno povećanje turističkog prometa ostvareno je u Dubrovniku, Župi dubrovačkoj i Trpnju, dok je u Korčuli ostvaren veći pad dolazaka i noćenja, a što se objašnjava prvenstveno novouspostavljenim sustavom vinjeta za nautičare i s tim povezanim načinom evidencije turističkih dolazaka i noćenja.

Dubrovnik u lipnju i u prvih šest mjeseci bilježi iznimno dobre turističke rezultate.

Na području grada Dubrovnika u lipnju je ostvareno 77.500 dolazaka te zabilježeno 298.550 noćenja što je 18 posto više dolazaka te 20 posto više noćenja nego u lipnju prošle godine.

U šest je mjeseci na području Dubrovnika zabilježeno 212.955 turističkih dolazaka ili 11 posto više nego u istom razdoblju 2009., a ostvarenih 728.892 noćenja je porast za 12 posto, pokazuju podaci Turističke zajednice grada Dubrovnika. (Hina)


Pisane vijesti