Državni tajnik Tonči Glavina na 31. kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/1811260_hok1.jpeg

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina danas je sudjelovao na 31. Kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) koji se održava od 25. do 27. studenoga u Šibeniku, u turističkom naselju Solaris. Tom je prilikom državni tajnik sudjelovao u panel raspravi „Aktualna problematika turističkog i ugostiteljskog sektora“ gdje je istaknuo važnost donošenja paketa turističkih zakona koji imaju za cilj daljnje jačanje kvalitete ponude, podizanja konkurentnosti i boljeg pozicioniranja Hrvatske kao turističke destinacije.

Također, državni tajnik Glavin govorio je i o pitanju radne snage: „U interesu nam je da osiguramo radnu snagu u udarnim mjesecima, no prvenstveno nam je iznimno važno da u svakom segmentu omogućimo što kvalitetnije uvjete za rad i napredovanje našim turističkim djelatnicima tijekom cijele godine. Započeli smo s procesom uspostave šest Centara kompetentnosti za što je osigurano 500 milijuna kuna i što predstavlja budućnost razvoja ljudskih potencijala u hrvatskom turizmu.“



Na panelu se govorilo i o konkurentnosti Hrvatske, odnosno poreznoj politici i daljnjem poticanju razvoja turizma. Tom je prilikom državni tajnik Glavina istaknuo kako Vlada RH ozbiljno promišlja i shvaća važnost turizma, stoga je donijela paket olakšica dio kojih se odnosi i na olakšice poslodavcima u turizmu.

Podsjećamo, krajem prošle godine Vlada je donijela odluku o poreznom rasterećenju svih poduzetnika koji svojim sezonskim radnicima osiguravaju smještaj i topli obrok, na račun kojih su porezni obveznici rasterećeni za oko 300 milijuna kuna. Izmjenama Pravilnika o porezu na dohodak iznos godišnjih neoporezivih primitaka bit će podignut za 5.000 kuna, sa sadašnjih 2.500 na 7.500 kuna, a time se omogućava veća neoporeziva isplata u vidu božićnica, regresa, uskrsnica, godišnjeg obroka, 13. plaće. Izmjenama Zakona o PDV-u snižava se stopa na 13 posto za svježe ili rashlađeno meso, ribu, voće, povrće i jaja. Izmjenama Zakona o doprinosima - ukidaju se dva doprinosa - za zapošljavanje od 1,7 posto i za zaštitu zdravlja na radu od 0,5 posto. Time se opterećenje doprinosima na plaću snižava sa 17,2 posto na 16,5 posto što će za poslodavce značiti porezno rasterećenje od 900 milijuna kuna.

U radnom dijelu Kongresa razgovarat će se brojnim temama važnima za ugostiteljsku struku: radnoj snazi, poreznoj politici, potencijalu gastronomije u stvaranju prepoznatljivog turističkog proizvoda, obrazovanju, novim zakonskim regulativama, prijedlozima i inicijativama za podizanje kvalitete u ugostiteljstvu i gastronomiji, i drugo.

Uz radni dio kao temelj Kongresa, planiraju se popratna događanja koja će posjetiteljima približiti ugostiteljsku i turističku ponudu domaćina, kao i proizvođača iz ostalih dijelova Hrvatske.

Pisane vijesti