Državni tajnik Tomislav Družak na Vijeću za obrazovanje, mlade, kulturu i sport

Slika /2022_photo_ilustrac/220404_mints_sport.jpg

Na sastanku Vijeća, koji je održan u Luksemburgu, usvojeni su Zaključci o sportu i tjelesnoj aktivnosti, obećavajućim alatima za promjenu ponašanja radi održivog razvoja te se raspravljalo o promicanju vrijednosti Europske unije putem sporta i njegove organizacije.

Zaključci koji su danas usvojeni izuzetno su značajni za sustav sporta, jer se njima  želi istaknuti kako sport i tjelesna aktivnost imaju snažan potencijal za povećanje angažiranosti i jačanje ponašanja koji doprinose održivom razvoju. Doprinos sporta zelenoj i digitalnoj transformaciji može se realizirati poticanjem građana na tjelesnu aktivnost u prirodnom i zelenom okruženju, jačanje vještina o održivom razvoju kao i ispunjavanje ekoloških kriterija kod organizacije velikih sportskih događanja. 
 
Politička rasprava održala se na temu promicanja vrijednosti Europske unije putem sporta i njegove organizacije. Raspravljalo se kako kroz sport organizirati solidarnost s ukrajinskim narodom, kao i poželjnim promjenama u organizaciji i regulaciji sporta u Europi uslijed različitih novih izazova. 

Prije rasprave ministrima se obratio ukrajinski ministar mladih i sporta Vadym Huttsait. Izvijestio je o stotinama ukrajinskih sportaša koji su sada uključeni u oružane snage ili su izgubili živote u ruskoj agresiji kao i o brojnim uništenim sportskim objektima. Zahvalio je na podršci i zamolio je zemlje EU da i dalje osiguravaju uvjete za trening ukrajinskim sportašima, usluge sportske medicine i sl. Naglasio je važnost zabrane sudjelovanja ruskih i bjeloruskih sportaša na svim međunarodnim događajima kao i zabrane prijenosa utakmica i ukidanje financiranja sudjelovanja ruskih i bjeloruskih sportaša na međunarodnim natjecanjima.

Tijekom rasprave o situaciji u Ukrajini  državni tajnik Družak istaknuo je kako sport može snažno doprinijeti društvenoj uključenosti, povezivanju različitosti i jačanju veza, posebice razumijevanja, solidarnosti i suradnje.

„Hrvatska u ovom trenutku čini sve kako bi pomogla ukrajinskim sportašima koji su pomoć i utočište potražili u našoj zemlji. Sportski pokret u Hrvatskoj odazvao se pozivu Ministarstva turizma i sporta da u okviru svojih aktivnosti pružaju pomoć ukrajinskim sportašima, a sva djeca iz Ukrajine koja su uključena u redovno obrazovanje i koja to žele, bit će uključena u izvanškolske aktivnosti Hrvatskog školskog sportskog saveza“, naglasio je državni tajnik. 

Neformalna ministarska rasprava adresirala je pitanje poboljšanja zastupljenosti žena u upravljanju sportskim organizacijama, bilo kao voditeljice, sutkinje ili trenerice.

„Kroz mjere naše nacionalne strategije, Nacionalni program športa, potičemo ravnopravnost spolova, odnosno što veću uključenost žena u sva područja djelovanja u sportu. Još uvijek postoji prostor za unaprijediti položaj žena u sportu te želimo učiniti tu pozitivnu promjenu kroz održavanje radionica, okruglih stolova, suradnju s medijima, kao i izradu akcijskog plana uključivanja većeg broja žena u sport“, rekao je državni tajnik Družak.

Pisane vijesti