Državni tajnik Frano Matušić u Madridu s glavnim tajnikom UNWTO-a Talebom Rifaijem

U ponedjeljak, 16. siječnja 2017. godine, državni tajnik Frano Matušić sastao se s glavnim tajnikom Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Talebom Rifaijem, u sklopu posjeta turističkom sajmu FITUR u Kraljevini Španjolskoj, na kojem turističku ponudu predstavlja i Hrvatska.

Razgovaralo se o aktualnim temama, kako za UNWTO, tako i za Hrvatsku. Trenutno najaktualnija tema je promjena vodeće pozicije ove organizacije, odnosno izbor novog glavnog tajnika, o čemu će se odlučivati u svibnju na 105. sjednici Izvršnog vijeća UNWTO-a. Glavni tajnik UNWTO-a izdvojio je Hrvatsku kao značajnu i aktivnu članicu organizacije, te posebno istaknuo njezin doprinos u radu Izvršnog vijeća, a pri čemu je državni tajnik Matušić najavio i kandidaturu Hrvatske za nastavak rada u Izvršnom vijeću.

Spomenuto je i pitanje sezonalnosti, čije produljenje je već neko vrijeme u fokusu hrvatskog turizma. Tom prilikom državni tajnik je govorio o poticanju selektivnih oblika turizma, poput zdravstvenog, kongresnog, cikloturizma, golf turizma i tako dalje, s ciljem produljenja sezone. Nastavno na temu, glavni tajnik UNWTO-a istaknuo je važnost kreiranja raznolike turističke ponude, odnosno aktivnosti.

Državni tajnik također je iznio statističke podatke za rekordnu 2016. godinu, prilikom čega je istaknuo broj od preko 16 milijuna turističkih dolazaka te 91 i pol milijuna noćenja. Naposljetku, je Glavni tajnik UNWTO-a Rifai izrazio oduševljenje ljepotama Hrvatske, osobito obalnim dijelom, te očuvanim povijesnim i kulturnim nasljeđem.

Sastanku je nazočila i savjetnica za gospodarstvo i kulturu pri Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Španjolskoj Maja Steović. (www.mint.hr)

Pisane vijesti