Drugi Zagorski chef je Ivica Žulj, chef restorana Termi Jezerčica

Slika /arhiva/120927-zagorje0.jpg

Glavno jelo „Medena priča Zagorja“ i desert „Simfonija zagorskih brega“ Ivici Žulju, chefu restorana Termi Jezerčica, donijeli su pobjedu na drugom po redu Zagorskom chefu, kulinarskoj manifestaciji i natjecanju vrhunskih zagorskih kuhara u pripremanju jela i deserta od tradicionalnih zagorskih namirnica, održanom jučer u Termama Jezerčica.  Na drugo se mjesto plasirao Mislav Božić, chef restorana Villa Magdalena s glavnim jelom “Pačja prsa u miso marinadi  sa bagremovim medom i bučinim uljem” i desertom  “Mousse od bagremovog meda, anđeoski kolač s bučinim uljem, ječmeni griz s medom, kulisa od muškatne buče i karamela”. “Rolada od patke s polpetama od buče” i “Varanac od buče i meda”, treće mjesto donijeli su Marku Živaljiću, vlasniku tradicijskog turizma Majsecov mlin.

Zagorskom chefu, manifestaciji koja ima iznimnu turističku i gospodarsku važnost za Zagorje, održanom upravo na Svjetski dan turizma, prisustvovao je ministar turizma Veljko Ostojić, ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Statuu Zagorskog chefa ovogodišnjem pobjedniku, Ivici Žulju, uručila je županica Krapinsko-zagorske županije, Sonja Borovčak.

Kulinarski show i natjecanje između ukupno sedam kuhara cijenjenih zagorskih restorana organizirala je Krapinsko-zagorska županija s ciljem promocije tradicionalnih zagorskih namirnica, očuvanju njihove autohtonosti te promociji registracije bagremovog meda županijske robne marke Bagremov med zagorskih brega. Upravo je ta vrijedna namirnica koja je u procesu registracije Županijske robne marke Bagremov med zagorskih brega, bila središnja tema ovogodišnjeg Zagorskog chefa. Sedam kuhara trebalo je pripremiti kreativno autorsko jelo i desert i spojiti bagremov med sa zadanim namirnicama: mesom domaće patke, bučom, bučinim uljem i košticama.

Zdravko Semenski iz Stare škole, Kristijan Jurić iz Bluesun Hotela Kaj, Josip Kolar iz Termi Tuhelj i Andreja Šaić iz Kleti Kozjak, kuhari su čija su jela također bila podvrgnuta strogim kriterijima žirija: izgled jela, miris jela, okus jela, preciznost termičke obrade namirnica, maštovitost i kreativnost u pripremi jela - moderna prezentacija tradicije, tematska sljedivost i harmonija svih komponenti koje čine cjelinu jela.

Tročlani žiri činili su Ivica Štruml, šef kuhinje Hotela Palace, ujedno i predsjednik žirija kulinarskog natjecanja Zagorski chef, Branko Čukelj, dopredsjednik hrvatskog kulinarskog saveza i šef kuhinje hotela Westin i Božica Brkan, novinarka Oblizeka, internetskog magazina za kulturu stola. Natjecanje su u uživo iz sale pratili brojni posjetitelji Terme Jezerčica i turistički djelatnici uživajući ujedno u zagorskim tradicionalnim specijalitetima poput meda, Babičinih kolača od meda, štrukli, mesa zagorskog purana, bučinog ulja i vrhunskih zagorskih vina što su ih pripremili proizvođači obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i poznati zagorski vinari Bodren, Bolfan, Vuglec, Sever i Zdolc.

Kulinarska manifestacija „Zagorski chef“ natjecanje je zagorskih kuhara u pripremanju jela od autohtonih zagorskih namirnica pripremljenih na inovativan i maštovit način, koju Krapinsko-zagorska županija organizira u cilju promocije tradicionalnih zagorskih namirnica i očuvanja njihove autohtonosti i najboljeg od gastronomije što ova, vodeća destinacija hrvatskog kontinentalnog turizma pruža. U natjecanju, tradicionalno može sudjelovati samo sedam kuhara, budući je broj sedam neodvojiv od Zagorja - bajke na dlanu u kojoj se smjestilo sedam gora, sedam rijeka, sedam ljekovitih izvora i sedam gradova.



Pisane vijesti