Druga perspektiva – pokrenimo zajedno odgovorni turizam za sve

Slika /AAA_2020_MINTIS/fotke/200806_druga_perspektiva.jpeg

Turistička zajednica grada Zaprešića i ekipa studenata pokrenuli su projekt „Druga perspektiva“, uzimajući u obzir važnost uključenosti svih osoba i njihov pristup turističkim uslugama i destinacijama, od kojih na svjetskoj razini gotovo milijardu ljudi čine osobe s invaliditetom.

Cilj projekta je ispričati priču o važnosti uključivanja u turistička kretanja svih osoba bez obzira na njihova fizička ograničenja i invaliditet.

„Na ideju za produkciju videa “Druga perspektiva”, koji za temu ima turistički obilazak iz perspektive osobe s invaliditetom, došla sam tijekom snimanja svog diplomskog dokumentarnog filma čiji su glavni akteri također osobe s invaliditetom. Turistička zajednica grada Zaprešića prepoznala je potencijal ove priče te smo odlučili snimiti dvadesetominutnu pilot emisiju. Glavna akterica je Laura, djevojka u invalidskim kolicima koja posjećuje neke od lokacija u Zaprešiću, a na njenom je, naizgled klasičnom turističkom putovanju, prate i kamere“, rekla je autorica Anja Glavaš.

Projekt „Druga perspektiva“ kao bazu uzima lokalnu zajednicu te destinacije potiče u kreiranju drugačije turističke priče i perspektive, a istovremeno želi ukazati na važnost provedbe ovakvog projekta na nacionalnoj razini kojim se želi približiti Hrvatsku svim osobama s invaliditetom.

„Ovime želimo osvijestiti javnost o drugačijoj perspektivi putovanja i stvaranja doživljaja koji moraju biti omogućeni i dostupni svim osobama bez obzira na njihova fizička ograničenja i invaliditet. Projektom želimo usmjeriti pažnju na važnost ideje odgovornog turizma, ali i povezivanja lokalne zajednice, kulture, turizma i svih davatelja usluga kako bi uspješno sagledali sve perspektive onih koji koriste naše usluge, putuju i žele se vratiti bogatiji za nove doživljaje“, ističe direktor TZ grada Zaprešića Toni Ganjto.

Prema podacima Europske komisije 300 milijuna osoba s invaliditetom i 30 milijuna osoba u invalidskim kolicima učestalo putuje, a putovalo bi ih i više kada bi se naše destinacije usmjereno i uključivo bavile ovom tematikom i stvarale prilagođene turističke proizvode.

„Pozivamo sve zainteresirane subjekte, druge turističke zajednice, kao i ustanove i institucije koje su povezane s navedenom tematikom da nam se pridruže u stvaranju drugačije perspektive putovanja za osobe s invaliditetom, ali i one na nacionalnoj razini koja za cilj ima ugraditi i kvalitetnije pozicionirati ovu temu u nacionalnu strategiju turizma za sljedeće razdoblje“, zaključio je Ganjto te dodao kako će Turistička zajednica grada Zaprešića potaknuta ovim posebnim promo videom krenuti u niz drugih konkretnih aktivnosti s ciljem društveno i socijalno odgovornog turizma za sve.

Posebni promo video s najljepšim lokacijama grada bana Josipa Jelačića koji je posjetila Laura možete pogledati ovdje.

Ostale vijesti