Druga konferencija o e-upravi: Uprava po mjeri građana

Slika /arhiva/091124-e-rh-h1w.jpg

U organizaciji Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku danas je održana Druga konferencija o elektroničkoj upravi "e-uprava: uprava po mjeri građana".



Konferenciju je otvorila Jadranka Kosor, predsjednica Vlade Republike Hrvatske, rekavši kako Vlada želi malu, učinkovitu i dostupnu državnu upravu, koja će biti na usluzi građanima 24 sata dnevno, te podsjetila na početkom godine usvojenu Strategiju razvoja elektroničke uprave 2009. - 2012. godine, čija provedba će znatno pomoći smanjenju ukupnih državnih troškova i borbi protiv korupcije.

Osobito sam zainteresirana za dodatne uštede kroz procese informatizacije, uz osiguranje dostupnosti informacija građanima i javnosti, istaknula je premijerka, jer riječ je o procesu racionalizacije troškova i optimizacije poslovanja uprave. Pritom je iznijela primjer kako je samo za otpremu pošte u državnoj upravi prošle godine utrošeno gotovo 183 milijuna kuna, te valja razmisliti o uštedama, dok se na uslugama fiksne telefonije može uštedjeti i do 33 milijuna kuna.

Premijerka Kosor istaknula je kako očekuje i druge koristi od toga procesa, prije svega bolje povezivanje lokalne uprave i samouprave s državnom upravom, te pozvala sve koji naiđu na otpore tome procesu da se jave njoj osobno, kako bi pomogla ukloniti prepreke i predrasude.

Ministar uprave Davorin Mlakar istaknuo je kako se razvojem elektroničke uprave želi osigurati da državna uprava postane servis građana, ocijenivši kako proces spajanja državne uprave i moderne tehnologije nisu nikada dosad imali takvu podršku politike.

Cilj je ove konferencije promovirati aktivnosti Vlade Republike Hrvatske usmjerene na razvoj elektroničke uprave, te upoznati javnost sa stanjem i perspektivama razvoja elektroničke uprave u nas, kao i predstaviti primjere zemalja predvodnica u razvoju elektroničke uprave u Europskoj uniji. Također, predstavljena su tri hrvatska projekta koja su na nedavno održanom natječaju za Europske nagrade iz područja elektroničke uprave dobili oznake primjera dobre prakse.

Na prve korake u izgradnji sveobuhvatne elektroničke uprave podsjetio je u svojem izlaganju Tomislav Vračić, zamjenik državnog tajnika u Središnjem državnom uredu za e-Hrvatsku, dok je o temeljnoj infrastrukturi elektroničke uprave govorio Božo Zeba, viši stručni savjetnik u Središnjem uredu.

Elektroničku upravu na djelu predstavio je Mario Vukelić, predsjednik Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske, predstavljajući primjer sudskog procesa koji traje svega jedan dan.

O iskustvima Estonije na izgradnji elektroničke uprave govorio je Arvo Ott, voditelj Akademije za elektroničku upravu, dok su o razvoju elektroničke uprave u Austriji i njezinoj održivosti i sigurnosti izlagali Christian Rupp, predstavnik Savezne platforme "Digitalna Austrija" i Wolfgang Kabelka, iz Bundesrechenzentruma.

Završnicu konferencije obilježilo je iznošenje hrvatskih primjera najbolje prakse, te je Vlatka Lemić iz Hrvatskog državnog arhiva predstavila "ARHINet - arhivski informacijski sustav", Andrea August iz Fine prikazala je "HITRO.HR - hrvatski one stop shop", dok je Boško Ercegovac iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, predstavio integrirani informacijski sustav pomorstva "e-Crew", koji kao rezultat suradnje ministarstava mora i turizma poboljšava usluge u nautičkom turizmu.

Konferencija je okupila sudionike iz javne uprave, predstavnike ICT zajednice, predstavnike znanstvene zajednice, te druge zainteresirane za pitanja unapređenja učinkovitosti javne uprave uporabom informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Razvoj elektroničke uprave je imperativ moderne uprave 21. stoljeća, tako da Europska unija požuruje javne uprave na državnoj i lokalnoj razini u zemljama članicama da sve snažnije uključuju suvremene informacijske tehnologije u vlastito funkcioniranje i pružanje usluga građanima i gospodarstvu.


Pisane vijesti