DOŽINKY - ŽETVENE SVEČANOSTI

Slika /arhiva/DARUVAR, 17.-18.7.2010;10-dozinky-dar.jpg

Najveće događanje češke manjine u Hrvatskoj Dožinky - žetvene svečanosti u Daruvaru će se održati 17. i 18. srpnja, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Bjelovaru. To događanje, koje još od 1925. slavi uspješno ubiranje ljetine, okuplja više od tisuću sudionika koji se uključuju u žetveni mimohod s desetcima alegorijskih kola.



Pokrovitelj žetvenih svečanosti je predsjednik Ivo Josipović, a supokrovitelji Savjet za nacionalne manjine u Hrvatskoj, Ministarstvo turizma, Bjelovarsko-bilogorska županija, grad Daruvar i županijska turistička zajednica.

O dvodnevnu programu te priredbe govorili su Leonora Janota, predsjednica Saveza Čeha u Hrvatskoj, bjelovarsko-bilogorski dožupani Krešo Jelavić i Darko Lukić te Antun Turčić, direktor županijskog Ureda turističke zajednice.

Svečanosti obuhvaćaju bogat plesni, glazbeni i folklorni program, povorku u narodnim nošnjama i alegorijska kola, povijesne etnografske i likovne izložbe, tradicionalni češki sajam starih obrta, s kušanjem jela, kazala je predsjednica saveza Čeha Leonora Janota. Bogat kulturni program u subotu će popratiti i okrugli stol "Zemljoradnja i EU - iskustva Češke". Antun Turčić smatra da županijska turistička zajednica od čeških tradicionalnih žetvenih svečanosti treba napraviti brand, jer njihova velika popularnost uvelike pridonosi i kontinentalnom turizmu u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj živi oko 10.500 Čeha, a najviše u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, oko sedam tisuća. Svečanost se održava svake dvije godine. (Hina)


Najave