Dodijeljena priznanja za Europske destinacije izvrsnosti (EDEN - European destinations of excellence) u Bruxellesu

Slika /arhiva/evr-izrsnost.jpg
Nacionalni park Sjeverni Velebit u Bruxellesu je na dan održavanja Europskog turističkog dana, 8. listopada 2009. godine, primio priznanje za Europsku destinaciju izvrsnosti.
 
Nagradu su dobile 22 europske turističke destinacije i zaštićena područja, a nagradu je uručio europski povjerenik za regionalnu politiku Pawel Samecki.
 
U kandidaturi je sudjelovalo nekoliko stotina destinacijaiz 22 države od kojih su 22 destinacije proglašene europskim destinacijama izvrsnosti.
 


Hrvatska turistička zajednica, u suradnji s Ministarstvom turizma, već treću godinu za redom provodi nacionalnu selekciju za Europsku destinaciju izvrsnosti, te izabranu destinaciju kandidira Europskoj komisiji za turizam u Bruxellesu.
 
U okviru Europskog turističkog dana 8. listopada, te Europskog turističkog foruma 9. listopada, Hrvatska turistička zajednica je zajedno s NP Sjeverni Velebit sudjelovala na izložbenom sajmu gdje su na prigodnom štandu bili prezentirani suvenirski i promidžbeni materijali Hrvatske turističke zajednice, Ličko-senjske županije kao i NP Sjeverni Velebit.
 


Prigodom Europskog turističkog dana u „The Parliament Magazine-u“ objavljen je članak o hrvatskom pobjedniku NP Sjeverni Velebit, a opisuje ga kao „planine s očaravajućim šumama koje se prostiru do obalnog područja između srednje Europe i Mediteranskih regija, u uvjetima specifične mikroklime, bogatstva živog svijeta te iznimnih prirodnih ljepota, u kojem ostaje netaknuta divljina…“ te da „..ne začuđuju napori lokalne zajednice da se osigura turizam održivog razvoja na cjelokupnom području i da s rastućim brojem posjetitelja, održavanje ekološke ravnoteže predstavlja ključ razvoja…“
 
Nagradu za koju se natjecalo nekoliko stotina destinacija primila su zaštićena područja u  Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Cipru, Češkoj, Estoniji, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Luksemburgu, Mađarskoj, Irskoj, Latviji, Litvi, Malti, Nizozemskoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Sloveniji, Španjolskoj i Turskoj.
 
Među nagrađenim destinacijama našlo se i slovensko Solčavsko područje oko gornjeg toka Savinje, turski visoko planinski Kars, grčki otok Lesbos, luksemburški Schengen, poljska Republika ptica, itd.
 
Prva hrvatska destinacija koja je primila to priznanje 2007. godine u portugalskom Algarveu je Sveti Martin na Muri, dok je prošlogodišnjoj nagrađenoj destinaciji Đurđevcu priznanje dodijeljeno 2008. godine u francuskom Bordeauxu.


Pisane vijesti