Dobra očekivanja za turističku 2014. u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Slika /arhiva/Dubrovnik_by_air.jpg

Dubrovačko-neretvanska županija je prošle godine ostvarila dobre turističke rezultate, a i ove godine očekuje se još jedna dobra sezona, istaknuto je danas na sjednici Turističkog vijeća županijske turističke zajednice na kojoj se raspravljalo o pripremi te očekivanjima od turističke sezone u ovoj godini.

Na temelju podataka s najvećeg turističkog sajma u Europi, burze ITB u Berlinu, očekuje se još dobra sezona, istaknuo je župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

No, napominje kako i dalje ostaju problemi s vizama za turiste iz Rusije i sličnih tržišta, kao i problem prometne nepovezanost, ukidanja avionskih linija, problem s brodskom linijom Dubrovnik-Rijeka, a došlo je i do povećanja međustope PDV-a za turizam s 10 na 13 posto.

Za turizam na području Dubrovačko-neretvanske županije ohrabrujuća su nova ulaganja - HUP-a Zagreb u Župi Dubrovačkoj, Valamara, Lukšić grupa i Importane Resort u Dubrovniku, ACI-ja u Dubrovniku i Dubrovačkom primorju te natječaj za hotelski kompleks u Kuparima, kazao je Dobroslavić te dodao kako je potreban je trajan i maksimalan napor da se sve dobro pripremi i da se dobro odradi i predsezona, glavna sezona i posezona.

Po podacima za prošlu godinu, turistička odredišta na području Dubrovačko-neretvanske županije posjetilo je gotovo 1,3 milijuna turista, što je 9 posto više nego 2012. godine, a registriranih 6,1 milijun noćenja je porast za 7 posto.

Po podacima županijske turističke zajednice, najviše noćenja ostvarili su gosti iz Velike Britanije, zatim slijede turisti iz Njemačke, Poljske, Francuske, domaći turisti, potom gosti iz Češke, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Italije, SAD-a, Rusije, Norveške, Švedske, itd.

Inače, u Dubrovniku se danas i sutra održava 5. festival vina i gastronomije Dubrovnik 2014., kojega organiziraju grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županije, gospodarska i obrtnička komora, turističke zajednice grada i županije te udruge vinara i uljara s područja županije. (Hina)



Pisane vijesti