Digitalnoj platformi za najam plovila Click&Boat raste poslovanje

Slika /arhiva/P-H20160803002045.jpg

Jedna od većih europskih internetskih platformi za najam brodova Click&Boat, koja u bazi ima više od 600 plovila u Hrvatskoj, a putem nje je u ovogodišnjoj turističkoj sezoni bilo 500 bukiranja domaćih plovila, očekuje rast poslovanja iduće godine, doznaje se iz te tvrtke.

Iza Click&Boat stoji istoimeni francuski startup, čije je sjedište u Parizu, i koji se od pokretanja 2013. nametnuo kao jedna od jačih internetskih platformi za privatno iznajmljivanje brodova ('yacht charter'), u čijoj je bazi trenutno 8.000 plovila raznih vrsta u 22 zemlje diljem svijeta i oko 70 tisuća članova.

Osim Hrvatske, u kojoj su s poslovanjem krenuli u ožujku ove godine, plovila u bazi na Mediteranu imaju još u Francuskoj, Španjolskoj, Italiji, Grčkoj i Malti, pri čemu je s oko 2.000 brodova Francuska na prvom mjestu među svim tržištima, dok je Hrvatska sa 600 na drugom.

"Svake godine bilježimo rast poslovanja, a iako smo u Hrvatskoj prisutni tek nekoliko mjeseci zadovoljni smo odazivom i vlasnika brodova i publike. Od ukupnih oko 1,5 milijuna posjetitelja platforme, oko pet tisuća ih je kontaktiralo vlasnike brodova u Hrvatskoj, pri čemu je bitno reći da puno klijenata kontaktira više vlasnika odjednom i onda bira najbolju ponudu, zbog čega zna biti i velika razlika između broja kontaktiranih vlasnika te ostvarenih bukiranja", ističe za Hinu menadžerica Click&Boat za Hrvatsku Marina Kopić.

Prenosi i ocjene osnivača platforme koji izdvajaju specifičnosti hrvatskog tržišta poput najdužih najmova, jer većina charter kompanija iznajmljuje brodove na minimalno tjedan dana, što je u drugim zemljama kraće.

Hrvatska je ujedno i njihovo najbrže rastuće tržište po broju brodova i bukinga, a i povratne informacije od klijenata i vlasnika brodova su, kako kažu, izvrsne, jer je prosječna ocjena 4,8 od mogućih 5 za najmove u Hrvatskoj.

Od podataka iz ove sezone Kopić iznosi da su najviše upita za brodovima u Hrvatskoj imali iz Francuske, odakle se i zbog poboljšane zračne povezanosti cijele sezone tražio brod više. Slično se nastavilo i u posezoni, što smatraju odličnim naznakama i za iduću godinu, u kojoj očekuju nastavak pozitivnih trendova na svim tržištima, a pogotovo u Hrvatskoj, s daljnjim otvaranjem platforme profesionalnim iznajmljivačima.

"Iako je u Francuskoj na snazi puno fleksibilniji zakon o najmu brodova, brojni upiti klijenata za brodovima u Hrvatskoj, potaknuli su nas u istraživanje pomorskih zakona u Hrvatskoj te prilagođavanju platforme hrvatskim profesionalnim iznajmljivačima brodova", naglašava Kopić.

Dodaje da trenutno Click&Boat zapošljava 22 ljudi, uključujući i stručne suradnike iz Hrvatske, Italije, Njemačke, Španjolske i Francuske, a iduće godine planiraju širenje poslovanja na SAD i Australiju.

"Nakon uspješne ovogodišnje sezone te ukupno gotovo 10 milijuna eura proslijeđenih vlasnicima brodova u Europi, Click&Boat je svoju poziciju na europskom tržištu u privatnom iznajmljivanju brodova u listopadu učvrstio i preuzimanjem konkuretske platforme SailSharing. Cilj nam je postizanja vodeće pozicije u digitalnim nautičkim uslugama u Europi uz pokretanje novih usluga i aplikacija", poručili su iz Click&Boat. (Hina/FaH)



Pisane vijesti