DESETI VITEŠKI TURNIR U GORNJOJ STUBICI

Slika /arhiva/viteski-t-010.jpg

Muzeji Hrvatskog zagorja – Muzej seljačkih buna u Gornjoj Stubici i Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije ove godine organiziraju deseti „Viteški turnir“ koji oživljava epizode iz života ovoga kraja u kasnom Srednjem vijeku, a održava se u okolici dvorca Oršić i kod spomenika Seljačkoj buni i Matiji Gupcu, u subotu 12. lipnja 2010. godine.

Viteški turnir je događanje koje posjetiteljima pruža priliku aktivnog sudjelovanja u oživljenim epizodama iz života Hrvatskog zagorja, a događanja su vremenski smještena u razdoblje neposredno prije velike Seljačke bune, dok je u središtu zbivanja natjecanje vitezova na konjima, srednjovjekovni plesovi i glazba, te spektakularna borba viteza i zmaja.

Manifestacija ima za cilj promovirati i istaknuti specifičnu turističku ponudu Hrvatskog zagorja, kroz projekt „oživljene povijesti” stubičkog kraja u cjelodnevnom zbivanju koje uključuje i niz drugih kulturnih i turističkih sadržaja s ciljem upoznavanja posjetitelja sa životom i običajima kasnoga srednjovjekovlja.

Turnir obogaćuju i brojna druga događanja u duhu toga vremena i društva 16. stoljeća, uz srednjovjekovnu i renesansnu glazbu i plesove, kazališne predstave i radionice, te predstavljanje tradicijskih obrta. Tako, uz vitezove i dame u renesansnim haljinama, žonglere, ekvilibriste i lakrdijaše, zanimanje će pobuditi i kovači, tkalje, košaraši, lončari, bačvari, medičari i kaligrafi.

 

Najave