Dan Europskog socijalnog fonda održan jučer u Šibeniku

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/180426_esf_si1.png

Dan Europskog socijalnog fonda održan je jučer u tvrđavi sv. Mihovil u Šibeniku. Riječ je o manifestaciji kojoj je cilj široj javnosti predstaviti mogućnosti i rezultate financiranih projekata iz Europskog socijalnog fonda. U okviru događanja održane su panel rasprave te sajam uspješnih projekata financiranih iz Europskog socijalnog fonda. Na panel raspravi pod nazivom „Kako će ESF doprinijeti razvoju obrazovnog sustava u Hrvatskoj?“ sudjelovala je pomoćnica ministra turizma Monika Udovičić, pomoćnik ministra rada i mirovinskoga sustava Luka Rajčić te Biljana Birač iz Ministarstava znanosti i obrazovanja.

Ministarstvo turizma, kao relevantan dionik za razvoj strukovnog obrazovanja, dobilo je priliku i sredstva iz Europskog socijalnog fonda da kao posredničko tijelo razine 1 u okviru Operativnog programa 'Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.' podrži uspostavu regionalnih centara kompetentnosti u turizmu, čime će se stvoriti pretpostavke za povećanje konkurentnosti hrvatskog turizma, poštujući pri tome postojeće reformske procese, institucionalni okvir i zadane ingerencije svih dionika u procesu reforme strukovnog obrazovanja.
 
Ministarstvo turizma intenzivno radi i na objavi poziva na dostavu projektnih prijedloga Jačanje izvrsnosti i privlačnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u sektoru turizma i ugostiteljstva. Za navedenu operaciju kroz Europski socijalni fond osigurano je 15 milijuna kuna za srednje strukovne škole koje imaju programe iz područja turizma i ugostiteljstva.
 
U kontekstu osiguranja kvalitete radnike u turizmu pomoćnica Udovičić istaknula je: „Kako bi se dugoročno u turizmu osigurali kvalitetni radnici, Ministarstvo turizma intenzivno radi na realizaciji regionalnih centara kompetentnosti za ugostiteljstvo i turizam koji će učenicima i ostalim polaznicima nuditi ne samo učenje temeljeno na radu, kao osnovu stjecanja potrebnih znanja i vještina za rad u sektoru, nego i cjeloživotno učenje za strukovne nastavnike i mentore kod poslodavaca i brojne druge aktivnosti namijenjene specifičnostima sektora.“
 
Europski socijalni fond jedan je od strukturnih fondova EU, a članice ga koriste kako bi ostvarile potporu za ulaganja u ljudski kapital i jačanje konkurentnosti gospodarstva.
 
U Hrvatskoj se ciljano i strateški usmjerava s pojačanim fokusom na sustavne reforme koje mogu koristiti što većem broju ljudi, a za navedeno je na raspolaganju je preko 13 milijardi kuna.
 
„Samo u prošloj godini objavljeno je 17 velikih natječaja ukupne vrijednosti više od dvije milijarde kuna, a u prvoj polovici ove godine objavili smo gotovo pola od te vrijednosti. Puno je projekata pred nama, puno je novca na raspolaganju i puno je dobrih ljudskih priča koje slijede iza svih tih natječaja”, istaknula je državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Katarina Ivanković-Knežević.
 
 

Pisane vijesti