CroTOUR: Predstavljen krovni plan turizma za prekogranično područje Hrvatska-Mađarska

Slika /arhiva/100416-ipa1w.jpg

U okviru međunarodnog sajma turizma CroTOUR predstavljen je projekt 'Krovni plan turizma za prekogranično područje Hrvatska-Mađarska' jedan od projekata iz IPA Programa prekogranične suradnje između ove dvije zemlje za razdoblje 2007. do 2013. godine.

U ovome projektu sudjeluju četiri partnera, po dva iz svake zemlje: Sveučilište Panonnia iz Vezsprema i Centar za regionalne studije Mađarske akademije znanosti iz Pečuha, s mađarske strane, te Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje i Razvojna agencija grada Čakovca (Čakra) s hrvatske strane, dok su pridruženi partneri Ministarstvo turizma i Ministarstvo kulture. Kao glavni podugovaratelj u projektu sudjeluje Institut za turizam, a projekt traje 12 mjeseci počevši od 9. ožujka, za što je predviđeno ukupno 349.994,62 eura.



Cilj je projekta izrada regionalnog turističkog plana za prekogranično područje Mađarska-Hrvatska s objedinjenim turističkim informacijama za obje strane granice.

Riječ je o prvom dokumentu ove vrste, što će biti ishodište za buduće projekte iz područja razvoja održivog turizma financirane od strane Europske komisije u području Mura-Drava-Dunav. Tek nakon usvajanja ovog dokumenta na europskoj razini, stvorit će se pretpostavke za financiranje budućih turističkih i kulturnih projekata u okviru IPA Programa prekogranične suradnje, te će poslužiti i kao polazni dokumenti u određivanju natječaja za ove IPA programe.

U razvoju projekta uslijedit će niz aktivnosti, od izrade koncepta razvoja turizma za cijelu regiju, uspostavljanja GIS baze podataka, do izrade marketinške strategije, promocijskog plana i uspostave sustava turističkih informacija. Isto tako, uspostavit će se specijalizirani planovi za posebne oblike turizma. U Hrvatskoj projekt pokriva područje osam županija koje graniče s Mađarskom, ili se na njih naslanjaju.



Krajnji su korisnici projekta potencijalni nositelji budućih razvojnih projekata u području održivog razvoja turizma, poput lokalne i regionalne samouprave, razvojnih agencija, turističkih zajednica, te organizacija civilnog društva i profesionalnih institucija.


Pisane vijesti