Creski „Semenj“ do 8. kolovoza

Slika /arhiva/tzg_cres_air1.jpg

Od utorka, 5. kolovoza 2014. započinje trodnevni creski „Semenj“, na kojemu izlaže 30-tak proizvođača autohtonih proizvoda koji dolaze s Cresa i cijele Hrvatske. Osim creskih autohtonih proizvoda, moći će se  kušati slavonski kulen, krčki sir,  hamburger od tune, gulaš od alohtone creske divljači. Vidjet će se razni zanati od obrade vune, izrade nakita, predmeta od kože, do kovača i umjetničkih radova.

Sve tri večeri održava se zabavni program, od nastupa poznatih glazbenika do nastupa ženske klape Teha, klape Senjal te muške klape Burin.

Prvi put se „Semenj“ spominje u dekretu Republike Venecije 14. kolovoza 1543. godine, po kojem je sajam trajao osam dana. Sve što se za te dane dopremilo u Cres, radi prodaje, zaključivanja trgovačkih poslova i slično, bilo je oslobođeno plaćanja carina i poreza. Nakon Venecije, proslava je i službeno regulirana carskom bulom Franje Josipa iz 1828. godine.

Semenj je stara hrvatska riječ za sajam, a pisala se samanj, ali ju je narod izgovarao semenj. Tijekom vremena postala je to prava fešta, tradicionalna pučka svečanost koja je, sve do II. svjetskog rata započinjala uz blagdan Gospe Snježne kojoj je posvećena župna crkva i trajala bi tri dana. Nakon II. Svjetskog rata ova je pučka svečanost bila javno zapostavljena, zaboravljena i zabranjivana, ali u narodu je običaj ostao. Od 1990. godine, ponovno je započeo „Semenj“ te je prerastao u turistički događaj .

TZ grada Cresa


 



Najave