Članice udruženja Relais&Chateaux, Lešić Dimitri Palace i Meneghetti, priređuju zajedničku večeru

Slika /arhiva/15_lesic-dimitri1.jpg

Pod okriljem Relais & Chateauxa, jedne od najprestižnijih svjetskih hotelskih udruga i njenog Gourmet Festival programa, domaće članice udruge Stancija Meneghetti i Palača Lešić Dimitri nastavljaju zajedničko djelovanje u kreiranju hrvatske visoke kuhinje i njenom pozicioniranju na međunarodnoj eno-gastronomskoj sceni.

Lešić Dimitri Palace iz Korčule ugostit će 18. rujna kuharski tandem istarske Stancije Meneghetti. Njegujući i ističući različitost regija iz kojih potječu, kuharske snage ovih dviju hrvatskih članica Relais & Chatueaxa predstavit će prisutnima jedinstven gourmet događaj.

Prva kulinarska suradnja Meneghettija i Palače Lešić Dimitri održana je u stanciji Meneghetti u Balama 7. svibnja ove godine. Kvaliteta i kreativnost visoke kuhinje proizašle iz udruženog djelovanja Meneghettijevog kuharskog dvojca Danijele Pifar i Bojana Vukovića s chefom Palače Lešić Dimitri Tonijem Ercegom, odredila je ovo događanje kamenom temeljcem gastronomske suradnje članica grupacije, čiji će se uzvratni susret održati u Korčuli.

Prepoznajući važnost ovog projekta, ministar turizma Darko Lorencin, koji će sudjelovati i na ovom susretu, rekao je: „Svakako da je naš dugoročan glavni cilj da hrvatski restorani uđu u svjetske gastro vodiče, na čemu nastavljamo raditi. Enogastro turizam također je jedan od glavnih proizvoda koji su prepoznati u Strategiji razvoja turizma do 2020. godine. To je proizvod čiji razvoj vidimo i na kontinentu i u priobalju te razvojem i financijskim podupiranjem vinskih cesta te kušaonica vina činimo atraktivnim proizvodom za turiste koji dolaze u Hrvatsku. U projektu Hrvatska 365, kojeg provodi Hrvatska turistička zajednica, eno i gastronomija definirane je kao jedan od ključnih proizvoda na kojima hrvatski turizam može graditi budućnost, posebice u razdoblju pred i posezone. Čestitam članicama udruženja Relais & Chateaux iz Hrvatske što i na ovakav način izmjenjuju svoja iskustva, posebno u kreativnoj kuhinji baziranoj na sezonskim namirnicama malih lokalnih poljoprivrednika, maslinara, ribara i vinogradara te su na najbolji način uključili u svoj proizvod i lokalnu zajednicu u kojoj djeluju. Svakako da gosti to prepoznaju te gastronomija postaje dio njihovog turističkog doživljaja destinacije”.

S obzirom na to da Relais & Chateaux u Hrvatskoj broji još dvije članice, za očekivati je da će buduće inačice Gourmet Festivala biti osnažene vrhunskim kulinarskim snagama hotela Bastion iz Zadra i opatijskog hotela Bevanda. Program Gourmet Festival temelji se na ideji širenja suradnje na području vrhunske kreativne kuhinje među članicama, od kojih su mnogi restorani nagrađeni prestižnim Michelinovim zvjezdicama, te organiziranja kulinarskih susreta, radionica i festivala ne samo na lokalnoj razini već i sa članovima udruženja iz Europe i cijelog svijeta.

Palača Lešić Dimitri je smještena u obnovljenoj biskupskoj palači iz 18. stoljeća u samom srcu starog grada Korčule i sastoji se od pet luksuznih apartmana servisiranih s prvorazrednom hotelskom uslugom i upotpunjenom popratnim sadržajima. Koncept LD Restorana je kreativna kuhinja bazirana na sezonskim namirnicama malih lokalnih poljoprivrednika, maslinara, ribara i vinogradara te sljubljivanje jela s najboljim lokalnim uljima i vinima na način da se kroz različite sorte, položaje i stil svakog od ovih proizvoda predstavi priča o enogastro identitetu Korčule i Pelješca kao jednoj cjelini. Glavni chef Toni Erceg za ovu će priliku pripremiti 3 jela bazirana na spomenutoj filozofiji, te će ih upariti s vinima lokalnih vinara Krajančića, Bire i Mrgudića, dok će se u pripremi hrane oslanjati na lokalna maslinova ulja Frane Miloša sa Pelješca te Torkula i Eko Škoja sa Korčule.

Meneghetti je vinska destinacija nastala obnovom stare istarske stancije, smještena u blizini Bala, na putu između Pule i Rovinja. U njenom sastavu djeluju wine hotel sa 4 sobe i apartmana, vinarija i restoran Meneghetti, dobitnik 16 Gault & Millau bodova za 2015. godinu. Glavni chefovi Danijela Pifar i Bojan Vuković već preko 10 godina zajedničkim snagama tradicionalne recepte ovoga kraja pretvaraju u nove kulinarske doživljaje kroz maštovite moderne interpretacije svojih jela. Njihov sofisticirani kulinarski izričaj preslikava dinamičan odnos između ruralne i urbane Istre, temeljen isključivo na svježim namirnicama lokalnih proizvođača. Za ovu će priliku meni nadopuniti jelima istarskog kraja te ih naravno upariti sa Meneghetti vinima i maslinovim uljima.

Relais & Chateaux je internacionalno udruženje ekskluzivnih, jedinstvenih i nezavisnih hotela i restorana koje je od 2013. godine prisutno i u Hrvatskoj. Autentični objekti iz svih krajeva svijeta ujedinjeni su zajedničkim kvalitetama poput vrhunskog smještaja, izvanredne gastro ponude i specifične vizije o umjetnosti življenja, a djeluju pod sloganom All around the world, unique in the world.



Najave