Četvrti nacionalni dan kulturnog turizma

Slika /arhiva/mala-dbk-w.jpg

U Dubrovniku se danas održava 4. nacionalni dan kulturnog turizma, cilj kojega je razmjena znanja i podataka unutar sektora, stvaranje pozitivna ozračja na nacionalnoj i regionalnoj razini, koje potiče razvoj kulturno-turističkih proizvoda, te podizanje svijesti stanovništva o važnosti očuvanja kulturne baštine i poticanje razvoja kulturnog turizma u Hrvatskoj.

Skup organizira Hrvatska turistička zajednica u suradnji s dubrovačkom i županijskom turističkom zajednicom te gradom Dubrovnikom i Dubrovačko-neretvanskom županijom. Kako je istaknuto na skupu, tako se daje posebna važnost godini kulturnog turizma koju gradska turistička zajednica obilježava u 2011. godini, snažno promičući i kulturno-turističke proizvode.

Dubrovnik čini sve kako bi povezao kulturu i turizam. Grad je u mreži europskih kulturnih gradova i uspostavljena je izravna zračna veza s Atenom i Venecijom, u početku lipnja otvara se izravna zračna veza Moskva-Dubrovni, a za nekoliko dana i s Istanbulom, istaknuo je gradonačelnik Andro Vlahušić. Podsjetio je i kako je na poticaj Dubrovnika osnovana Hrvatska udruga povijesnih gradova te naveo da grad Dubrovnik iz svoje blagajne izdvaja čak 20 posto za kulturu, dok je slijedeći grad po izdvajanjima 50 posto iza Dubrovnika.

Sudionike skupa pozdravili su i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, izaslanik ministra turizma Ivo Bašić te državna tajnica u Ministarstvu kulture Nina Obuljen. Dan kulturnog turizma popratila su i predavanja uglednih domaćih i inozemnih stručnjaka, a zajednička im je tema "Interpretacijom do doživljaja". (Hina)

Više informacija na stranicama Hrvatske turističke zajednice (HTZ).



Pisane vijesti