Cappelli najavio akcijski plan za razvoj gastronomske i gourmet ponude

Slika /AA_2018_b-fotke/logos/MINT-hr.jpg

​Ministar turizma Gari Cappelli u ponedjeljak je na otvaranju 5. Istria Gourmet Festivala ocijenio kako hrvatska eno-gastro scena ima budućnost, te najavio skorašnje predstavljanje akcijskog plana za razvoj gastronomske i gourmet ponude. Domaćin petog Istria Gourmet Festivala je rovinjski hotel Lone.

Ustvrdivši kako je glavna vizija dodatno etablirati Hrvatsku kao gastronomsku ikonu Europe kroz lokalne namirnice i autentične okuse, Cappelli je istaknuo kako gotovo trećina turista odabire Hrvatsku upravo zbog gastronomije. 

Sudionici festivala, na kojem će biti predstavljeni novi trendovi u svjetskom kulinarstvu i hotelijerstvu visoke kategorije, imat će prigodu sudjelovati u atraktivnim master class i show cooking radionicama te zanimljivim edukacijama koje će voditi vrhunski predavači i chefovi kuhinja ovjenčani Michelinovim zvjezdicama.  

Prvi festivalski dan namijenjen je ugostiteljstvu, kada će se na kulinarskoj pozornici pojaviti priznati chefovi - Mauro Uliassi i Roberto Cerea. Mauro Uliassi ovogodišnji je dobitnik treće Michelinove zvjezdice i vlasnik poznatog talijanskog restorana "Uliassi" čija se kuhinja bazira na tradiciji jadranske rivijere, dok je Roberto Cerea chef legendarnog restorana "Da Vittorio" u Bergamu, koji se kroz svoju dugogodišnju tradiciju proslavio ribljim specijalitetima i kojeg od 2010. godine krase tri Michelinove zvjezdice.

Utorak je u znaku hotelskog sektora, brojnih stručnih predavanja i okruglog stola na temu važnosti izvrsnog ugostiteljstva u luksuznim hotelima. Među govornicima naći će se i poznati talijanski chefovi Vincenzo Candiano i Michelino Gioia. Bit će održan i specijalizirani master class posvećen mesu.

Peto izdanje Istra Gourmet Festivala, koji je nastao u suradnji Turističke zajednice Istarske županije i hotelske kompanije Maistra, uz potporu Hrvatske turističke zajednice, najavljuje i gala večeru, 28. listopada, u Grand Park Hotelu Rovinj koje će prirediti chefovi restorana s Michelinovim zvjezdicama. Gostima će svoje specijalitete servirati chefovi Enrico Bartolini, Donato Ascani, Valeria Piccini i Francesco Sposito koji će na tanjurima prezentirati svu raznolikost svjetske kuhinje. Na meniju će se tako, između ostalog, naći dimljena sipa s mirtom, srnetina s raštikom, but od biserke punjen aromatičnim biljem te mnogi drugi specijaliteti. (Hina)

Pisane vijesti