Burza PUT: Okrugli stol „Vjerski turizam - stanje i perspektive“

Slika /arhiva/241116_burza_put-w.jpg

U sklopu održavanja poslovno turističke burze PUT u Mariji Bistrici, jučer je održan okrugli stol o temi „Vjerski turizam - stanje i perspektive“.

Uvodno izlaganje o vjerskom turizmu, kao najstarijem obliku turističkih putovanja motiviranih vjerom i ispunjenjem duhovnih potreba, imao je dr. sc. Eduard Kušen, predstavivši vjerske resurse u turističkoj ponudi zemlje i aktivnosti na stvaranju novog vjersko-turističkog proizvoda. Spomenuo je studiju Instituta za turizam iz 1995. godine, prema kojoj su izvedeni prostorni i programski uvjeti za prihvat hodočasnika u sakralnom kompleksu u Krašiću. Prikazani su postojeći, ali još uvijek nedovršeni, hodočasnički putovi kao Ivanečki romarski put, Stepinčev put i povijesni hodočasnički putovi u Mariju Bistricu.

U nastavku slijedile su prezentacije s primjerima iz prakse te je direktorica Vesna Borisavljević predstavila turističku agenciju A.T.I. iz Pule, specijaliziranu isključivo za vjerska putovanja. Istaknula je probleme u radu i organizaciji putovanja zbog činjenice da vjerski turizam kao specifičan oblik ponude i potražnje nije prepoznat i nije pravno reguliran, a posebno nema educiranih vodiča.

Sestra Berislava Grabovac predstavila je Duhovno-obrazovni centar Marijin Dvor u Lužnici, koji vodi Družba sestara milosrdnica. Opisala je razvojni put Centra, od kupovine dvorca 1925. godine za namjene samostana do ideje i uređenja cijeloga kompleksa za turističko ugostiteljsku ponudu s različitim programima, ali uz uvijek prisutne mogućnosti i za vjerske sadržaje.

Načelnik općine Marija Bistrica Josip Milički iznio je podatke o posjećenosti i kapacitetima te o planovima i mogućnostima za daljnji razvoj ovdašnjeg nacionalnog svetišta. Istaknuo je problem nedostatka strategije vjerskog turizma i problem apliciranja svetišta na natječajima za financijsku potporu.

Uslijedila je kraća rasprava sudionika, koju je moderirala Neda Lušić, uz zaključak da vjerski turizam ima velike potencijale i mogućnosti za razvoj, ali istovremeno i puno različitih elemenata koje treba povezati i pravno regulirati.



Pisane vijesti