Budućnost hrvatskog turizma je u kvalitetno obrazovanim ljudima

Slika /arhiva/110408-vg2w.jpg

Kvaliteta je jedan od važnijih čimbenika na kojima moramo zasnivati hrvatski turizam. Iako je u posljednje tri godine broj hotela sa četiri i pet zvjezdica više nego udvostručen, turizam se osim na građevinama mora zasnivati i na kvalitetnim i sposobnim ljudima koji će raditi i upravljati u tim zgradama. Upravo zbog činjenice da je lakše sagraditi hotel, nego izgraditi kvalitetne ljude koji vole i znaju svoj posao, Ministarstvo turizma u posljednje tri godine aktivno provodi razne projekte, rekao je ministar turizma Damir Bajs prilikom održavanja sastanka u Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica, o pripremama za upis učenika u srednje strukovne škole ugostiteljsko-turističkog smjera u školsku godinu 2011/2012. Svjesno potreba sektora, Ministarstvo turizma je 2008. godine, u dogovoru s predstavnicima turističkog i obrazovnog sektora, pokrenulo Program poticanja obrazovanja i obuke kadrova u ugostiteljstvu i turizmu, u okviru kojega sudjeluje u promociji ugostiteljskih zanimanja, podizanju kvalitete standarda obrazovanja kroz uređenje kabineta te u stipendiranju učenika i studenata u turističkim zanimanjima. Ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ankica Paun Jarallah istaknula je kako povećano zapošljavanje u ugostiteljskim djelatnostima istovremeno prati i dodatna potreba za obrazovanim ugostiteljsko-turističkim djelatnicima. Tako je primjerice 2010. godine u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, u sezonskim poslovima zaposleno gotovo 17 posto više ljudi.

Kvaliteta je jedan od važnijih čimbenika na kojima moramo zasnivati hrvatski turizam. Iako je u posljednje tri godine broj hotela sa četiri i pet zvjezdica više nego udvostručen, turizam se osim na građevinama mora zasnivati i na kvalitetnim i sposobnim ljudima koji će raditi i upravljati u tim zgradama. Upravo zbog činjenice da je lakše sagraditi hotel, nego izgraditi kvalitetne ljude koji vole i znaju svoj posao, Ministarstvo turizma u posljednje tri godine aktivno provodi razne projekte, rekao je ministar turizma Damir Bajs prilikom održavanja sastanka u Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica, o pripremama za upis učenika u srednje strukovne škole ugostiteljsko-turističkog smjera u školsku godinu 2011/2012.

Svjesno potreba sektora, Ministarstvo turizma je 2008. godine, u dogovoru s predstavnicima turističkog i obrazovnog sektora, pokrenulo Program poticanja obrazovanja i obuke kadrova u ugostiteljstvu i turizmu, u okviru kojega sudjeluje u promociji ugostiteljskih zanimanja, podizanju kvalitete standarda obrazovanja kroz uređenje kabineta te u stipendiranju učenika i studenata u turističkim zanimanjima.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ankica Paun Jarallah istaknula je kako povećano zapošljavanje u ugostiteljskim djelatnostima istovremeno prati i dodatna potreba za obrazovanim ugostiteljsko-turističkim djelatnicima. Tako je primjerice 2010. godine u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, u sezonskim poslovima zaposleno gotovo 17 posto više ljudi.

Uzlazni trend prisutan je i u interesu za turistička zanimanja, pa je tako prošle godine u srednje strukovne ugostiteljsko škole upisano 9 posto više učenika, odnosno popunjeno je 24 razredna odjela više od predviđenih, što dokazuje kako suradnju sa Ministarstvom turizma te Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa daje odlične rezultate, izjavila je Vesna Hrvoj Šic, ravnateljica Uprave za srednje obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Trenutno se u programima za zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu obrazuje više od 31 tisuće učenika, a prema preliminarnim podacima Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, ove je školske godine ukupno upisano gotovo 4800 učenika.

Za spomenuti program kojeg s 50 posto iznosa podupire Ministarstvo turizma, a s istim postotkom i gospodarstvenici, odnosno županijske obrtničke komore, u posljednje je tri godine ukupno izdvojeno gotovo 30 milijuna kuna, uređeno više od 50 kabineta u 16 županija te potpisano 448 ugovora o stipendiranju učenika i studenata. Sklopljeni su i sporazumi o stipendiranju učenika i studenata u ugostiteljskim i turističkim zanimanjima s 56 gospodarskih tvrtki i 12 županijskih komora, a svaki poslodavac koji stipendira učenika ili studenta, ima obvezu da po završetku obrazovanja, ponudi ugovor o djelu na neodređeno vrijeme, istaknuo je Damir Bajs te dodao kako je vrlo sretan što su projekti, osim uređenim kabinetima urodili i povećanim interesom za turistička zanimanja među mladima. Također je najavio kako će Ministarstvo turizma i iduće godine aktivno surađivati na ovim projektima te da su u narednima godinama mogući i neki novi programi.

Za srednje škole u Zagrebačkoj županiji, Ministarstvo turizma je dosad izdvojilo oko pola milijuna kuna, a samo za uređenje kabineta u Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica gotovo 130 tisuća kuna, a tim je iznosom za školu nabavljena ugostiteljska oprema, namještaj za kabinete i sitni inventar. Trenutno je uSrednjoj strukovnoj školi Velika Gorica upisano 1400 đaka u 20-ak različitih programa za zanimanja ugostiteljsko-turističke struke.

U suradnji s Ministarstvom turizma, ostvareni su iznimni programi, ne samo za hrvatski turizam, već i za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo, izjavila je predsjednica Zajednice ugostiteljsko-turističkih škola Marija Rašan Križanac.

Sastanku su, osim ministra turizma Damira Bajsu, bili nazočni državni tajnik Ministarstva turizma Ivo Mujo, gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, te predstavnici Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Hrvatske obrtničke komore i lokalne samouprave.



Pisane vijesti